Премиерът обяви, че на 13 октомври 2022 г. в Министерския съвет е постъпил доклад от тогавашния служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, от който става ясно, че в страната има 360 речни участъка с намалена проводимост за водата, които застрашават населението. Седем от тях са в община Царево, отбеляза Денков.

Направен е оглед на щетите в 56 пострадали обекта в община Царево, подадени са десет заявления, а по едно от тях вече е отпусната еднократна помощ в размер до 1512 лева. Това заяви премиерът Николай Денков, който изнесе информация пред депутатите в парламента за реакцията на институциите вследствие на наводненията в община Царево.

„Реакцията на държавата в този случай беше буквално мигновена. Валежите започнаха през нощта, а още сутринта, преди да бъде обявено бедственото положение, на място бяха 11 екипа на пожарната с 35 служители, както и два екипа водолази, които започнаха веднага да подпомагат изтеглянето на застрашените хора от съответните региони. Наред с хората, които живеят в застрашените населени места, имаше и около 4000 туристи, по данни на туристическите служби“, посочи премиерът.

Денков благодари на всички институции, както и на доброволците, които са участвали в изтеглянето на застрашените граждани и преодоляването на щетите от бедствието. Той посочи, че по време на наводненията са евакуирани успешно около 60 деца. Министър-председателят увери, че вече е започнало и възстановяването на засегната инфраструктура, давайки за пример изграждането на временен мост при Царево. Екипите на Агенцията за социално подпомагане бяха на място, обясниха какви са процедурите за помощ, добави премиерът.

Ситуацията се нормализира 

„В момента е възстановено електричеството навсякъде в бедстващите региони. Водоподаването също е възстановено навсякъде. Пречиствателната станция в Царево работи. Все още водата не е с необходимото качество, за да се използва за пиене, но навсякъде има предоставена питейна вода“, каза премиерът от парламентарната трибуна.

Състояние на язовирите

Николай Денков увери, че двата язовира, които са в непосредствена близост до засегнатите места, не са с откъснати стени, каквато информация се появи в публичното пространство. „Те са прегледани технически на 23 юни тази година, имат нужда от ремонт след пораженията, които са настъпили в резултат на бедствието през последните дни, но няма изтичаща вода от тях“, обясни той.

Междуведомствена комисия за оглед на щетите

Премиерът Николай Денков припомни, че с негова заповед от днес работа започва междуведомствена комисия, чиято задача ще бъде да огледа щетите, както и да изготви доклад в 14-дневен срок за това какви са основните причини за бедствието и как подобни събития биха могли да се избегнат в бъдеще.

„Отсега е ясно, че три от четирите жертви са свързани със срутването на моста в Царево. Защо е станало това? Трябва да кажат техническите експертизи“, каза министър-председателят.

Възможни причини

„Като възможни причини често се споменават обезлесяване и застрояване на дерета. Да, това могат да бъдат възможни причини, но дали са такива, в конкретния случай трябва да отговори комисията. Ако искаме да избегнем в бъдеще такива проблеми, подходът трябва да бъде системен и да изисква дългогодишни усилия, които до момента не са правени“, каза още Николай Денков.

Той обяви, че на 13 октомври 2022 г. в Министерския съвет е постъпил доклад от тогавашния служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, от който става ясно, че на територията на страната има 360 речни участъка с намалена проводимост за водата, които застрашат населението и са с висок приоритет за финансиране. Седем от тях са в община Царево, отбеляза Денков.

Досега оценката на щетите е за около 30 млн. лева 

Николай Денков съобщи, че до този момент оценката на щетите в Царево възлиза на около 30 млн. лева, а в държавата са налични около 60 млн. лева, предназначени за преодоляване на бедствия и аварии

„Когато излезе докладът от междуведомствената комисия, ще ви информирам своевременно“, увери премиерът народните представители.

Днес е обявен Ден за национален траур в цялата страна заради жертвите на наводнението.

Източник: БТА