Британското правителство похвали украинското контранастъпление, след като някои представители на западни страни изразиха мнение, че то се развива по-бавно от очакваното, предадоха Пи Ей медия и ДПА.

Британският премиер Риши Сунак проведе днес телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски и получи от него актуална информация за развитието на контранастъплението.

Двамата лидери обсъдиха също въздействието на зърнената блокада, установена в Черно море от руския президент Владимир Путин.

В разговора си със Зеленски британският премиер „похвали украинските въоръжени сили за техния непрекъснат прогрес на бойното поле“.

В отговор на журналистически въпрос дали Сунак също е на мнение, че контранастъплението се развива по-бавно от очакваното, говорител на британския премиер каза: „Не. Не е моя работа да говоря за оперативния прогрес на украинските въоръжени сили, но си мисля, че ясно се вижда, че украинските военни вършат страхотна работа срещу една много по-голяма армия и трябва да бъдат похвалени за усилията си“.