Тактически балистични ракети „АТАКМС“ (ATACMS – Army Tactical Missile Systеm) могат да бъдат включени в следващия пакет американска военна помощ за Украйна, а в момента подобно решение се обсъжда от правителството на САЩ, съобщи телевизия Ей Би Си, позовавайки се на собствени източници, предаде агенция УНИАН.

„Изпращането им наближава“, каза американски служител, имащ достъп до плановете за помощ в сферата на отбраната. Той обаче отбеляза, че както винаги подобни планове могат да претърпят изменения до официалното им обявяване, съобщава Ей Би Си.

Друг служител заяви, че въпросът с ракетите „се разисква“ и те вероятно ще бъдат включени в следващия пакет военна помощ за Украйна. Служителят уточни, че окончателното решение все още не е взето. По думите му, могат да минат месеци преди Киев да получи ракетите.

Изстрелването на ракетите „АТАКМС“, които са с обсег до 300 км, може да се извършва от реактивни системи за залпов огън „ХАЙМАРС“.

Американското правителство досега отхвърляше молбите на украинския президент Володимир Зеленски за доставка на ракетите дори след като Великобритания и Франция изпратиха подобни ракети „Сторм шадоу“ на Украйна. Вашингтон аргументираше отказа си с опасения от ескалация на отношенията с Русия, както и със съображения да запази собствения си боен арсенал, посочва УНИАН.