Съединените щати не смятат, че страните от Групата на двайсетте (Г-20) са смекчили позицията си за Украйна в документа след срещата на върха. Това заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в интервю за „Файненшъл таймс“, предаде ТАСС.

„Съединените щати не смятат, че тези формулировки по някакъв начин са смекчили изявлението на Г-20 за Украйна. Очевидно беше трудно да се намери език, който да задоволи Съединените щати и други страни, но (…) по същество изявлението беше много силно“, отбеляза Йелън.

Лидерите на Г-20 приеха изявление след срещата си на върха в Делхи, в което признаха различията във възгледите и оценките за ситуацията в Украйна сред членовете на общността. Те призоваха всички държави да спазват принципите на международното право, включително тези по отношение на суверенитета и териториалната цялост, и също така отбелязаха важността на мирното решаване на конфликтите и диалога. Както подчерта руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата, консолидираната позиция на страните от глобалния Юг не позволи на Запада да украинизира дневния ред на срещата, посочва ТАСС.

Източник: ТАСС