Голямата звезда на черногорския футбол Стеван Йоветич за пореден път доказа огромната си класа, донасяйки победата на своя национален отбор над България с 2:1 в среща от група „G“ с точен изстрел минута преди края на мача. Той играе за Черна гора от 2007-а година и в тези 16 години е вкарал 33 гола в 71 срещи, но преди днешния си гол не беше вкарвал от 2021-а година.

Йоветич остана последен от отбора, спря се пред българските журналисти, говори колкото се налагаше и не отказа нито един въпрос. През цялото време демонстрираше уважение и показа, че се интересува от българския футбол. Новото попълнение на гръцкия Олимпиакос посочи, че е харесал от състава на България Илия Груев-младши, Кирил Десподов и Лукас Петков.

„Добър мач се получи, интересен, тежък двубой. Очаквахме такъв двубой, а и първият не беше никак лек. България е добър отбор, но в момента сменят поколенията и са много млад отбор, имат нов треньор. Но трябва да подчертая, че не са имали късмет – и против Сърбия пуснаха гол в 96-ата минута, и днес също така. Но този отбор е млад, може да напредне и да направи проблеми на всеки“, започна Йоветич разговора с българските медии.

Вече на 33 години, минал през клубове като Фиорентина, английския Maнчестър Сити, Интер (Милано), Севиля (Испания), Монако и Херта (Берлин), Йоветич си остава земен човек с позитивно отношение и непринудена диалогичност.

„Хареса ми номер 4 от вашия отбор (б.а – Илия Груев), капитанът е добър играч (Десподов), а също така и дясното крило е добър играч (Лукас Петков). Дали дузпата промени хода на мача? Мисля, че дузпата не беше пропусната, а отлично спасена от нашия вратар. Не е лесно при 1:0 да се спаси дузпа, но нашият вратар – Слава Богу, е отличен“, разказа Йоветич първите си впечатления.

А дали играчите от малката балканска страна ще успеят да задминат Сърбия на 2-ото място? „Ще видим. Срещу Литва загубихме две точки в 94-ата минута, важни точки бяха. Но най-важното е, че сме в битката. Ще гостуваме в Белград, но преди това играем с Унгария. Отворено е още състезанието за 2-ото място, но нека не бързаме, а да вървим бавно към октомврийските квалификации“.

Попитан дали има специално послание за своите български фенове, Йоветич се зарадва и каза: „Хубаво е. Ние сме един и същи народ. Близък съм с Валери Божинов, има и други българи, с които имам добри отношения. Пожелавам на всички, които ме подкрепят, само най-добри неща“.

Но малко футболисти биха отиграли такава ситуация в 97-ата минута по начин, завършил с такъв гол – ударът му с глава се спря в малката мрежичка. На въпрос на репортер на БТА как се вкарва толкова важен гол от такава ситуация – дали с опит или с инстинкт, нападателят каза: „И с едното, и с другото. Честно да ви кажа, запазих се спокоен, което е много трудно. Бях спокоен, имах някакво усещане. Не съм се увличал в ритъма на мача, когато имаше дълги топки, тъчове, фаулове. Аз спокойно си чаках шанса и го дочаках“.