Китайска военноморска формация, водена от самолетоносача „Шандун“, измина днес 60 морски мили (111 км) югоизточно от Тайван и е навлязла в западната част на Тихия океан за учения, съобщи министерството на отбраната на острова, предаде Ройтерс.

От министерството съобщиха, че от 5:40 ч. нататък са  забелязани и 11 китайски военни самолети, включително изтребители J 16, в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван и че неговите сили

са отвърнали с „адекватна реакция“.

„Шандун“, въведен в експлоатация през 2019 г., участва в китайските военни учения около Тайван през април, и действаше в западната част на Тихия океан. През юни той плава през Тайванския проток.

Американски и канадски военен кораб са преминали Тайванския проток в събота, отбелязвайки втора съвместна мисия от юни насам. Тя съвпадна с участието на лидерите на двете страни в срещата на върха на Г-20 в Индия.

Китай, който никога не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, засили военната дейност в близост до демократично управлявания остров, отговаряйки на това, което според Пекин е „сговор“ между Тайван и САЩ.

Тайван категорично оспорва претенциите на Пекин за суверенитет, отбелязва Ройтерс.