Русия и Северна Корея не се интересуват от изявленията на САЩ, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс, в коментар на предупрежденията на Вашингтон относно продажбата на оръжия от Пхенян на Москва. По-рано говорителят на американския Държавен департамент Матю Милър заяви, че руският президент Владимир Путин е принуден да моли за помощ Северна Корея, предаде Франс прес. „Да прекоси цялата си страна, за да се срещне с един парий на международната сцена, за да поиска помощ в една война, която той (Путин) се надяваше, че ще спечели за един месец, това, според мен е равнозначно на настойчиво молене за помощ“, каза Милър.

„Както знаете, при осъществяването на отношенията ни с нашите съседи, включително със Северна Корея, за нас са важни интересите на нашите две страни, а не предупрежденията на Вашингтон“, заяви Песков. „Ние ще се съсредоточим върху интересите на нашите две страни“.

Говорителят на Кремъл добави, че президентът Владимир Путин ще се срещне и с китайския вицепрезидент Чжан Гоцин. Двамата ще обсъдят по време на срещата си двустранните контакти на „най-високо равнище“ до края на годината.

Очаква се срещата да се състои във Владивосток, където тази седмица Русия провежда голям икономически форум. Съветникът на Кремъл по външната политика Юрий Ушаков заяви през юли, че Путин планира да посети Китай през октомври по време на третия форум „Пояс и път“, в отговор на поканата, отправена от Си по време на високопоставеното държавно посещение в Русия през март, припомня Ройтерс.

По-рано говорителят на американския Държавен департамент Матю Милър заяви, че руският президент Владимир Путин е принуден да моли за помощ Северна Корея, предаде Франс прес. „Да прекоси цялата си страна, за да се срещне с един парий на международната сцена, за да поиска помощ в една война, която той (Путин) се надяваше, че ще спечели за един месец, това, според мен е равнозначно на настойчиво молене за помощ“, каза Милър, визирайки предстоящата среща на Путин със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Прехвърлянето на оръжия от Северна Корея в Русия би било в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, предупреди говорителят на Държавният департамент, предаде Ройтерс.

„Ние, разбира се, решително приложихме нашите санкции срещу физически и юридически лица, които финансират руските военни действия и ще продължим да налагаме тези санкции, и няма да се поколебаем да наложим нови санкции по подходящ начин“, заяви още Милър.

Източник: БТА