Майк Тайсън е един от най-уважаваните и скандални боксьори в тежка категория, които някога са се състезавали, и е участвал в някои от най-запомнящите се битки през последните петдесет години. Той спечели първата си световна титла в тежка категория на 20-годишна възраст – рекорд, който продължава да стои и до днес – и продължи възхода си в спорта, като победи хора като Лари Холмс, Майкъл Спинкс и Франк Бруно.

Говорейки за Complex, Тайсън посочи не едно от горните, а първата си професионална загуба от Джеймс „Бъстър“ Дъглас като най-голямата си битка.

„Слушай, странно е – трябва да е моята загуба от Бъстър Дъглас. Казвам го, защото тази битка ме тласна да бъда по-добър боец. Така че винаги гледам на тази битка като на най-добрата си. Абсолютно. Да бъдеш унижен пред милиони и милиони хора и да преодолееш това, това е победа.”

Битката през 1990 г. видя Тайсън толкова голям фаворит, че много букмейкъри в Лас Вегас отказаха да дадат коефициент за Дъглас. Това, което беше по-впечатляващо за родения в Охайо, беше, че това не беше нокаут от нищото, а удар от боговете. Дъглъс се справи отлично да избягва ударите на Тайсън. А неговите крошета затвориха окото на безспорния шампион и то беше почти напълно затворено, когато той отбеляза нокдаун на Дъглас в осмия.

Бъстър щеше да си върне инерцията в следващия рунд, преди да свали Тайсън за първи път в десетия рунд. Реферът го отброи и Дъглас напусна ринга като шампион с три пояса в тежка категория, слагайки край на тригодишното господство на Тайсън.

Тайсън след това направи поредица от четири победи, преди да бъде осъден на затвор, пропускайки това, което мнозина смятат, че щеше да бъде разцветът на неговата бойна кариера. Той си върна титлата на WBC в тежка категория в реванш с Бруно през 1996 г.

Днес човекът, известен като „Най-лошият човек на планетата“, се надява да изиграе ролята си в още една изненада в тежка категория. Той ще тренира Франсис Нгану за битката си с настоящия шампион Тайсън Фюри.