Полските власти няма да позволят украинското зърно да „наводни страната“. Това написа министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки в социалната мрежа Х.

„Полша няма да позволи украинското зърно да ни наводни. Независимо какво ще решат властите в Брюксел, ние няма да отворим границите си”, заяви още Моравецки.

Министърът на земеделието и развитието на селските райони Робърт Телус от своя страна се застъпи за формализиране на тази позиция на полското правителство: „Препоръчваме на правителството да приеме резолюция, която потвърждава, че украинското зърно няма да пристигне в Полша след 15 септември.”

През април пет страни от Централна Европа (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на Европейската комисия да наложи първо до 5 юни и след това до 15 септември ембарго върху доставки от Украйна на четири вида зърнени и маслодайни семена – пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Сега петте страни искат удължаване на ембаргото поне до края на годината.