Американското правителство разчисти пътя за освобождаването на петима американски граждани, задържани в Иран, след като издаде разрешение на международни банки да прехвърлят на Техеран 6 милиарда долара, блокирани в Южна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е подписал решението в началото на миналата седмица, но Конгресът е бил информиран за това едва вчера.

Този ход вероятно ще предизвика критики срещу президента Джо Байдън от страна на републиканците и други негови опоненти с аргумента, че споразумението ще засили иранската икономика в момент, в който Техеран създава все по-големи заплахи срещу американските военни части в Близкия изток, коментира АП.

Решението на Вашингтон означава, че при прехвърлянето на блокираните в Южна Корея пари в централната банка на Катар няма да бъдат налагани санкции на европейски, близкоизточни и азиатски банки. Размразените средства ще бъдат използвани за закупуване на хуманитарни стоки.

Размразяването на шестте милиарда долара е ключова част от споразумение за освобождаване на американски граждани, държани в ирански затвори и на иранци, държани в места за лишаване от свобода в САЩ. Миналия месец Вашингтон и Техеран се договориха четирима от общо петима американски затворници в Иран да бъдат освободени под домашен арест. По това време на петия от тях вече беше наложена въпросната по-лека мярка за неотклонение.

Заради многобройните американски санкции срещу международни банки, свързани с транзакции в полза на Иран, няколко европейски страни се въздържаха от участие в прехвърлянето на шестте милиарда долара.

Решението, подписано миналата седмица от Блинкън, има за цел да намали опасенията им от какъвто и да е риск от американски санкции.