Завърши заседанието на Националния съвет и можем да кажем, че май сме единствената партия, която към днешна дата е в пълна готовност за кампания за избори. Приехме своята платформа, одобрихме кандидати за кметове, както и екипите от общински съветници. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията днес, предаде БТА.

Тя каза, че ГЕРБ „изявяват желание по места да подкрепят знакови червени кметове от години“. Знакови червени кметове, които ние издигнахме, са получили оферти, добави тя. По думите ѝ от БСП разчитат това като пореден опит на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов „да пробива БСП“ и да внушава, че между двете партии са възможни договорки или коалиции.

Нашата цел на тези избори е да продължим битката си за разграждане на модела „ГЕРБ“ на местно равнище, каза също Нинова. Днес Националният съвет взе решение по мое предложение – обявяваме официално, че не желаем и няма да приемем никъде подкрепа на ГЕРБ за кметове на БСП, подчерта тя.

Това, което предложи софийската градска организация, е одобрено от Националния съвет, каза Нинова в отговор на въпрос за решението за кандидатите на БСП в София. В началото на септември БСП – София издигна официално номинацията на Ваня Григорова за кмет на столицата.

Лидерът на БСП се включи и в скандала между кабинета и зърнопроизводителите, който избухна, след като парламентът пусна отново украинския внос. Браншът обяви протести в понеделник.

„Виждам внушения, че защитаваме зърнопроизводителите със скъпи коли – винаги сме имали позиция и тя е субсидията да бъде разпределена и между производителите на плодове и зеленчуци“, заяви Нинова. „Тези предадоха България“, допълни тя за депутатите, гласували свалянето на забраната за внос на зърно от Украйна.

„Защитаваме българския интерес и близо 70 хиляди малки производители, за които е въпрос на оцеляване“, каза тя.

„Има информация, че в Украйна се използват антибиотици, които са забранени в ЕС“, посочи още Нинова и даде за пример, че украински мед се внася у нас и после се преопакова като български. Това злепоставя българските производители“, разкри лидерът на БСП.

„Въпросът е сложен и важен за България. Забраната за внос не трябваше да се вдига. Смятам, че протестите са справедливи. Защитавам българското производство, а не някакви големи производители“, заключи Нинова.

Пред журналисти в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков заяви по-рано днес, че се надява зърнопроизводителите да приемат поканата за среща. „Проблемите не се решават със заплахи и стачки, а когато се седне на масата и се обсъждат конкретни числа, кой какво е получил, какво е загубил и какво очаква“, посочи министър-председателят.

Източник: dnes.dir.bg