В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне в Белия дом с американския си колега Джо Байдън, потвърди високопоставен американски служител, цитиран от Франс прес.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че срещата със Зеленски, втората в Белия дом от началото на войната през февруари 2022 г., ще се проведе в „критичен момент“, докато Украйна се стреми да постигне напредък в контраофанзивата си.

„Тя идва в критичен момент, когато Русия отчаяно търси помощ от страни като Северна Корея, за да води бруталната си война в Украйна“, заяви Съливан пред медиите.

Очаква се в началото на следващата седмица украинският президент да присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В същото време Конгресът на САЩ обсъжда нов пакет от военна помощ за Киев в размер на 24 млрд. долара. Според публикации в американски медии се очаква Володимир Зеленски да посети Капитолийския хълм, където от няколко седмици се водят преговори за новия пакет помощи. Те са особено тежки в контролираната от републиканците Камара на представителите, където някои консервативни конгресмени отказват да отпуснат повече средства.