Украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че силите на Киев са превзели село Андриевка (на руски Андреевка), намиращо се в близост до Бахмут, потвърждавайки изявление на армията, предаде ДПА.

„За Украйна това е значителен и много необходим резултат“, каза той за освобождаването на Андриевка в ежедневното си видеообръщение. Украинските войски действат и в съседните населени места Клишчиевка (Клешчеевка) и Курдюмивка, добави той. Генералният щаб на Украйна съобщи за освобождаването на Андриевка още сутринта, след като подобни съобщения от предишния ден се оказаха преждевременни.

Подобно объркване имаше и около село Клишчиевка, за което сражаващите се там украински войски първо съобщиха, че е освободено, а след това оттеглиха съобщението за успеха, като заявиха, че боевете около селото все още продължават.

Украинският генерален щаб заяви, че руските сили, които се сражават в Андриевка, са понесли тежки загуби.

По-рано украинската противовъздушна отбрана съобщи, че е свалила всичките 17 руски бойни дрона, които през нощта са атакували Хмелницкия регион в западната част на страната.

Украйна се опитва да си върне части от Донецк на фона на руското нашествие. През май руската армия и наемниците от „Вагнер“ бяха установили контрол над ключовия град Бахмут, след месеци на сражения с тежки загуби.  Сега украинската контраофанзива се опитва да настъпи по фланговете на Бахмут.