Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че е „дълбоко впечатлен“ от напредналото състояние на руските космически и авиационни технологии, докато посещаваше самолетен завод по време на продължаващото си посещение в Русия тази седмица, предадоха Йонхап и Ройтерс, като цитират севернокорейската агенция КЦТА.

След срещата си на високо равнище с президента Владимир Путин Ким посети авиационния завод „Юрий Гагарин“, който произвежда модерни изтребители, включително Су-35, в далекоизточния регион Комсомолск на Амур.

„Като заяви, че е дълбоко впечатлен от богатия независим потенциал и модерността на руската самолетостроителна индустрия и нейните непрестанни предприемчиви усилия за постигане на нови цели, той добави, че искрено се надява заводът да постигне устойчиво развитие и по-висок ръст на производството в бъдеще“, според официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Ким изрази „искреното си уважение“ към руските авиационни технологии, които се развиват бързо и „изпреварват външните потенциални заплахи“, се казва още в съобщението. Той е дал „висока оценка на длъжностните лица, учените, техниците и работниците от завода за големия им принос за развитието на авиационната индустрия на страната, постигайки отлични успехи в производството с високоразвити технологии и голяма умствена сила“.

Основан през 1934 г., авиационният завод има „голям принос за победата над фашизма“ по време на Великата отечествена война в Съветския съюз, като произвежда различни видове самолети, включително бомбардировачи с далечен обсег на действие. Днес е най-големият производител на изтребители Су в Русия, според КЦТА.

По време на посещението си в руския завод за изтребители, който е подложен на западни санкции, Ким се срещна с пилоти-изпитатели в цеха за сглобяване на фюзелажа на изтребителя и се качи на Су-57, за да чуе подробно обяснение на техническите спецификации и летателните характеристики на изтребителя от пето поколение. Освен това той е наблюдавал пробен полет на изтребител Су-35.

Ким беше придружаван от висши партийни и военни представители на Пхенян. Според севернокорейската медия лидерът е отпътувал за следващата си дестинация вчера следобед. Очаква се той да пътува до Владивосток и да се срещне с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и да направи обиколка на Тихоокеанския флот на руските военноморски сили.

Вашингтон и съюзниците му се опасяват, че посещението може да доведе до изпращане на севернокорейски оръжия за руската армия в Украйна и да подпомогне ракетната програма на Пхенян.