На 5 лв. е увеличена таксата за софтуерна обработка на електронните купони за храна на учениците. За това сигнализираха родители пред „Сега“.

Става въпрос за обедното хранене на учениците, което се поема от външни фирми. За него родителите купуват купони, като в някои училища от 1-2 години е въведена електронна система за закупуването им.

Тази година още училища са се присъединили към към уеб-портала Smartercard.bg за зареждане на електронни купони за столово хранене на учениците. Родители обаче са изненадани от голямата сума за поддръжка и обработка на профила им в е-платформата – 5 лв. за месец, която на практика ги отказва от услугата. „Цената на един купон е 5 лв. Поддръжката би следвало да е по-малко, още повече че миналата година тя беше по 4.50 лв.“, обяснява родител. По думите му неговото дете обядва два пъти на стол на седмица – за 10 лв. и съответно още 5 лв. му се струват неоправдан разход.

Порталът действително е улесенение за родителите – чрез него те могат да поръчват училищния обяд на децата си по интернет, да заплащат онлайн чрез дебитна/кредитна карта, да управляват електронните дневни купони за учениците в случай на отсъствие на детето, вкл. да отказват или пренасочват купона в рамките на деня, дори да проследяват онлайн дали детето е получило обяда си. За да се възползват от тази екстра обаче, родителите трябва да приготвят поне 22.50 лв. за първия срок, колкото е отстъпката, ако абонаментът се направи за първите 5 месеца. Годишният абонамент за софтуерна обработка на родителските профили пък излиза 42.50 лв. (вместо 50 лв., колкото би струвал, ако абонаментът се подновява месец за месец). „Ако системата не Ви позволява да закупите купони, то трябва първо да заплатите абонамента за месеца; Ако имате купони за възстановяване, можете да ги използвате преди да закупите нови такива; Можете да закупите или откажете купони до 22:00 ч. на предишния ден; Неизползвани купони, които не са отказани по надлежния ред, не се възстановяват“, предупреждават от Smartercard.bg.

Електронните купони не са задължителни. „При невъзможност от страна на родителите за закупуване на електронни купони, бихте могли да си закупите хартиени купони от мястото определено за тях в училището“, посочват от платформата.