Въпреки че веднъж бе обявен за „престъпник“ от Зеленски, търговецът на оръжие Сергей Пашински се превърна в най-големия частен доставчик на оръжие за Украйна. Разкази на очевидци сочат Пашински като архитект на кървавата операция под фалшив флаг, която доведе до преврата на Майдана през 2014 г. и хвърли страната в гражданска война.

Години преди да стане най-големият частен търговец на оръжие в Киев, бившият депутат Сергей Пашински изигра ключова роля в подкрепения от САЩ преврат през 2014 г., който свали демократично избрания президент на Украйна и постави началото на опустошителна гражданска война.

Въпреки че прословутият корумпиран бивш украински парламентарист беше осъден като „престъпник“ от президента Володимир Зеленски още през 2019 г., в пространна разобличителна статия на New York Times, сега наричат Пашински „най-големият частен доставчик на оръжия“ на украинското правителство.

Може би очаквано в статията не се споменават доказателства, свързващи Пашински с клането през 2014 г. на 70 антиправителствени протестиращи на Майдана в Киев, инцидент, който прозападните сили използваха, за да организират преврат срещу тогавашния президент Виктор Янукович.

В отчета от 12 август за новата оръжейна стратегия на Украйна, New York Times твърди, че „от отчаяние“ Киев няма друг избор, освен да прибегне до все по-аморални тактики. Промяната, казват те, е довела до експоненциално увеличение на цените на вносните летални средства „и добавя слой след слой към печалбата“ в полза на безскрупулни спекуланти като Пашински.

По думите на Times, стратегията е проста: Пашински „купува и продава гранати, артилерийски снаряди и ракети чрез трансевропейска мрежа от посредници“, след това „ги продава, след това ги купува отново и ги препродава отново.“:

„С всяка транзакция цените се покачват, както и печалбите на партньорите на г-н Пашински, докато крайният купувач, украинската армия, не плати най-голямата сума“, обяснява Times, добавяйки, че макар използването на множество брокери технически да е законно, „Това е изпитан във времето начин за увеличаване на печалбите.“

Така както привидно безкрайният поток от пари в брой от западните данъкоплатци осигурява добро благосъстояние за производителите на оръжия като Raytheon и Northrop Grumman, той също облагодетелства и военни спекуланти като Пашински.

Неговата компания, Ukrainian Armored Technology, „отчита най-добрата си година досега, с продажби за над 350 милиона долара“ – огромно увеличение от 12 500% спрямо продажбите от 2,8 милиона долара през годината преди войната.

Пашински не е единственият спекулант, който се облагодетелства от отмяната на военновременните антикорупционни мерки в Украйна. Няколко доставчици, които преди това бяха включени в черния списък, след като „ограбиха военните“, сега са получили свободата да търгуват отново, според разследването на Times. Изданието го омаловажи като неудачна, но в крайна сметка необходима мярка.

„В името на доставянето на оръжие на фронтовата линия, лидерите възкресиха фигури от проблемното минало на Украйна и отмениха, поне временно, годините на антикорупционна политика“, твърди Times, описвайки „възраждането на фигури като г-н Пашински“. като „една от причините, поради които правителствата на САЩ и Обединеното кралство сами купуват боеприпаси за Украйна, а не просто й прехвърлят пари.“:

„Европейски и американски официални лица не са склонни да обсъждат г-н Пашински от страх да не подсилят руския наратив, че украинското правителство е безнадеждно корумпирано и трябва да бъде сменено.“

Въпреки това, дори в привидно критичния материал на Times се пропуска ключов аспект от съмнителната биография на Пашински. В доклада очевидно липсваше каквото и да било обяснение за ролята му в позорното клане на антиправителствени активисти и полицаи на Майдана в Киев в края на февруари 2014 г.

Решаващият момент в ръководеното от САЩ сваляне на избраното правителство на Украйна, смъртта на 70 души от ръцете на мистериозни снайперисти предизвика лавина от международно възмущение, което доведе директно до свалянето на президента Виктор Янукович. Дори днес тези убийства официално остават неразкрити .

Но свидетелствата на хора, които казаха, че са помогнали за извършването на атаката под фалшив флаг, предполагат, че най-плодотворният търговец на оръжие в Киев е бил тясно свързан с ужасяващата афера.

Организаторът на клането на Майдан „не взема пленници“

През ноември 2017 г. италианският телевизионен канал Matrix TV публикува разкази на трима грузинци, които твърдят, че Мамука Мамулашвили им е наредил да убиват протестиращи.

По онова време като високопоставен военен помощник на грузинския президент Михаил Саакашвили, Мамулашвили по-късно основава прословутата наемническа бригада, известна като Грузинския легион, чиито бойци бяха широко осъдени, след като публикуваха зловещо видео как весело екзекутират невъоръжени и вързани руски войници през април 2022 година.

Документалният филм „Украйна: Скритата истина“ включва интервюта на италиански журналист с трима грузински бойци, за които се твърди, че са изпратени да организират държавния преврат.

Всички те описват Пашински като ключов организатор и извършител на клането на Майдан, като дори твърдят, че корумпираните търговци на оръжие са доставяли оръжия и са ги насочвали към конкретни цели. Във филма бяха показани и кадри как той лично евакуира стрелец от площада, след като протестиращи го хванаха с пушка с телескопичен мерник и го наобиколиха.

Един грузински боец си спомни как той и двама съучастници пристигнаха в Киев през януари, „за да организират провокации, за да накарат полицията да атакува тълпата“. Но в продължение на почти месец „нямаше много оръжия наоколо“ и „затова коктейли Молотов, щитове и прътове бяха използвани максимално“.

Те казват, че ситуацията се е променила около средата на февруари, когато Мамуалашвили лично ги е посетил заедно с американски войник на име Брайън Кристофър Бойенгер, бивш офицер и снайперист в 101-ва въздушнодесантна дивизия, който лично им е дал заповеди, които „трябва да следват“.

Документален филм на италианския канал Matrix съдържа разкази на очевидци, замесващи американски военен инструктор в клането на украинския Майдан през 2014 г.

След това Пашински ги транспортирал лично, заедно със снайперски пушки и боеприпаси, до сгради с изглед към площад Майдан, твърдят те. Съобщава се, че в този момент Мамуалашвили настоява, че „трябва да започнем да стреляме, толкова много, че да посеем някакъв хаос“.

По този начин грузинските бойци „започнаха да стрелят по два или три изстрела наведнъж“ в тълпата отдолу, след като им беше наредено „да стрелят по Беркут, полицията и демонстрантите, независимо от всичко“. Веднага след като убийствата приключиха, Бойенгер се премести на фронта в Донбас, за да се бие в редиците на Грузинския легион, който Мамулашвили командва и до днес.

Междувременно украинският журналист Владимир Бойко, който ръководи обществения съвет към Главната прокуратура на Украйна след Майдана, твърди , че за да скрие ролята си, Пашински лично е подбрал фигурите, водещи официалното разследване на клането, и дори е подкупил прокурора който го оглави.

Въпреки тези шокиращи твърдения, участието на Пашински в клането на Майдан никога не е било официално разследвано, камо ли наказано, и скорошният му опит с украинската съдебна система предполага, че е малко вероятно служителите в Киев да го проучат внимателно.

Докато беше член на Върховната рада на Украйна, той беше арестуван за стрелба и нараняване на пешеходец по време на трафик, но в крайна сметка беше оправдан през 2021 г.

Когато израелски журналисти попитаха Пашински за ролята му в клането на Майдан, търговецът на оръжие предупреди, че ще ги издири и те ще бъдат преследвани в родната си страна, където неговите съучастници ще ги „разкъсат“.

Може да им бъде простено, ако са повярвали, че това не е празна заплаха – има тревожна тенденция „клеветниците“ на Пашински да бъдат брутално бити или застреляни на улицата.