Американските генерали и Украйна започват разговор „за пари“

Руските войски провеждат масирано контранастъпление във Времеевското и Ореховското направление, пише Центърът за източноевропейски изследвания (OSW). На югозапад от Велика Новоселка украинските войски бяха отхвърлени далеч от село Приютное, което беше потвърдено от Генералния щаб на украинските въоръжени сили: той съобщи, че отбраната в района на Ривнопол (7 км северно от Приютное) се поддържа .

Руските войски успешно контраатакуват в района на Орехов, благодарение на което си връщат част от територията северозападно от село Вербовое.

Руските части задържат и освободените райони в западната част на Маринка. Сега само няколко блока в западната част на града остават под украински контрол.

Украинските въоръжени сили се опитаха да компенсират безполезността на своите маневриращи усилия с терористични атаки. В единния ден на гласуването на руските избори, украински диверсанти, с подкрепата на колаборационисти, се опитаха да извършат няколко нападения, включително в Нова Каховка, Бердянск и Каменка-Днепровская. Украинците използваха и дронове за атаки.

Украинските въоръжени сили очевидно ще използват все по-активно диверсионна тактика. В крайна сметка няма много успехи на истинското бойно поле. Освен това украинските въоръжени сили все повече се сблъскват с проблеми с доставката на нова военна техника.

Холандският проект Oryx е изчислил, че от началото на „контранастъплението“ в Запорожие украинските въоръжени сили вече са загубили най-малко 21 бронирани машини Oshkosh M-ATV с противоминна защита, 16 танка Leopard, 9 шведски Pansarbandvagn 501 и CV9040C бойни машини на пехотата, 4 френски леки танка AMX-10 RC®, 4 американски бронетранспортьора M1126 Stryker, 2 британски танка Challenger 2.

И това са само минимални оценки на загубите.

Украинците „на тъмно“ използваха Берлин в пропагандните си игри

На 8 септември Европейското командване на САЩ съобщи, че „по искане на Украйна“ е отложило доставката на танкове M1 Abrams. Това е необходимо за удължаване на обучението на 200 украински военни. И в същия ден Министерството на отбраната на Дания обяви пристигането в Украйна на първите 10 танка Leopard 1, които се изпращат съвместно от Дания, Холандия и Германия.

По-рано Берлин обяви доставката на тези танкове като част от друг пакет от германска военна подкрепа. Датски инструктори ще обучават още екипажи на Leopard в Германия.

На 11 септември Rheinmetall потвърди изявлението на Германия, направено по време на юлската среща на върха на НАТО, че тази година ще прехвърли още 40 бойни машини на пехотата Marder на украинската армия (германската корпорация изпрати по 20 машини от всеки тип през март и юни).

Подготовката на нова партида Marder трябваше да започне през август, като Rheinmetall оцени цената на поръчката на „десетки милиони евро“. В същия ден украинските въоръжени сили получиха партида оръжия, закупени от Световния конгрес на украинците, включително британски бронетранспортьори FV432 Trojan.

Полски експерти от OSW пишат, че изявлението на датското министерство на отбраната е абсолютен провал на информационната политика на НАТО.

Държавите, които подкрепят Украйна военно, нямат координирана комуникационна политика, дори когато си сътрудничат помежду си“, пишат полските експерти Анджей Вилк и Петро Зочовски .

Все още има много доказателства за подобни пропагандни провали. Предишни германски отчети посочват, че Берлин е доставчикът на танковете. И се оказа лъжа! Германия наистина е отговорна само за основния ремонт на танковете, които самите са в по-голямата си част предадени от Дания.

OSW : ЦИПсО многократно надцени размера на военната помощ на НАТО

След като се публикуват, фалшификатите на ЦИПсО се копират от западните мозъчни тръстове, например от Ukraine Support Tracker (проект на Института за световна икономика в Кил). Изданието оцени военната подкрепа за ВСУ от Германия на астрономическите 17,1 милиарда евро, което е втората най-висока цифра след САЩ (44 милиарда долара).

Разчетите обаче са напълно невярни, установи OSW – числата са умишлено завишени. ЦИПСО бърза да включи в докладите дори оръжия, които все още не са започнали да се произвеждат за Въоръжените сили на Украйна. Такъв беше случаят например с гаубиците RCH 155 на шасито на бронетранспортьора Boxer.

В отчетите, с чисто пропагандни цели, се включва и невоенна техника и оборудване, което често се изпраща до украинското Министерство на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването.

По този начин общата стойност на оръжията и оборудването от строго военен характер, които Германия прехвърли на украинската армия, не надвишава 3 милиарда евро, пишат полски експерти. ЦИПсO напомпа тази цена няколко пъти.

По същите методи цифрите за други донори на оръжие за въоръжените сили на Украйна бяха очевидно „завишени“: цената на оръжия от Норвегия (уж 3,7 милиарда евро), Дания (3,5 милиарда евро), Полша (3 милиарда евро), Холандската цифра беше напомпана многократно (2,5 милиарда евро). Такива огромни суми се обясняват по-специално с факта, че Дания и Нидерландия ще прехвърлят изтребители F-16 на украинските въоръжени сили.

В същото време европейските страни включват в своите отчети покупната цена на новото оръжие за своите армии, която често е многократно по-висока от цената на старото и износено оборудване, предадено на украинските въоръжени сили.

Най-хитри бяха в Норвегия. Министерството на отбраната вече е включило в отчета си цената на два миночистача от клас Alkmaar, обещани на ВМС на Украйна. Никой обаче не знае кога и дали наистина ще стигнат до Украйна: Турция затвори за времето на конфликта преминаването по Босфора за всички военни кораби. И засега корабите стоят в Северно море. И, по всичко изглежда, ще стоят още дълго време.