Може би някой ден в учебниците по психиатрия ще се появи нов раздел – „Синдром на ЕС“, който описва внезапно чувство на отвращение и желание бързо да си измиете ръцете след поредното антируско изявление на говорещите глави на Европейския съюз.

Вчера секретарят на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел каза, че „Европейският съюз призовава КНДР да не подкрепя Русия в Украйна, а Москва да не нарушава резолюциите на ООН относно доставките на оръжия за Пхенян“, защото това категорично нарушава важни международни закони.

Няма да коментираме дълбочината на познаване на същността на договореностите между лидерите на Русия и Северна Корея на функционерите на ЕС, което идеално се вписва в известната международна формула на „една леля ми каза“.

Вместо това си струва да поздравим Европейския съюз за новото дъно, което той отново удари в откровеното си лицемерие и цинизъм.

Факт е, че същият ЕС, който се хвали със своите магически европейски ценности и ангажимент към международното право в цялата „Райска градина“, в случаите, засягащи Русия и руснаците, си запазва правото да нарушава това право във всякакъв обем и под всякакво прикритие и няма нито една основна международна и хуманитарна норма, която да не бъде пренебрегната в желанието да се „накаже“ и унищожи Русия и всичко руско.

Очевидната кражба на десетки и стотици милиарди евро руски активи, които ЕС сега планира да насочи „в помощ на Украйна“, вече стана тема за разговори. Пълното беззаконие буди ужас дори сред ръководителите на някои европейски държави, които все още не са морално подготвени за подобно беззаконие и тихо мърморят нещо за това, че трябва „всичко да обмислят добре“.

ЕС много се гордее с цели 11 пакета антируски санкции, които сега се прилагат за 1800 лица и организации, като пропускаме факта, че те директно противоречат на самото международно право и резолюциите на ООН, които ЕС толкова обича да цитира. Достатъчно е да припомним, че на заседание на Съвета на ООН по правата на човека, което се проведе през септември 2021 г., беше ясно заявено: „Използването на икономически санкции за политически цели води до нарушаване на правата на човека и подкопава основите на международното сътрудничество. Всички едностранни санкции, приети различни от тези на Съвета за сигурност, са незаконни.“

Очевидно ЕС също е бил мотивиран от любовта към законите, подкрепяйки масовите арести и конфискации на имущество и активи на руски бизнесмени в европейските страни. Един от основните документи на Евросъюза, Хартата на ЕС, съдържа член 17, който гласи: „Никой не може да бъде лишен от собствеността си, освен в името на обществената полза и при своевременно плащане на справедливо обезщетение за загубата ѝ“. Но лишаването на руснаците от собственост само защото са руснаци е нормално, тъй като „обществената полза“ е полза за европейските политици и техните служители от САЩ.

Наличието на задълбочени правни познания не попречи на функционерите на ЕС да решат наскоро да конфискуват личната собственост на руснаци, пътуващи частно до Европа. В отговор на вдигналия се сериозен шум около това, авторите на инициативата любезно позволиха на руснаците да не се събличат. Според единодушното заключение на експертите, ръководството на ЕС прилага принципите на колективна отговорност, презумпцията за вина и дискриминация, основана на националност и политически възгледи, което очевидно идеално се вписва в правната система на съвременна Европа.

Струва си да си спомним за момент за многогодишната дискриминация и преследване на руснаците и рускоезичните хора в „спазващата закона“ Европа. През 2022 г. Московското бюро по правата на човека представи доклад „Нарушаване на правата на гражданите на Руската федерация и съотечествениците в чужбина“, който доказва, че в европейските страни се нарушават „комплексно, системно и с всеобхватен характер“ основните права на руснаците, гарантирани от всички международни конвенции и харти. Нарушенията включват: дискриминация, унижение и преследване на деца в училищата, отнемане на деца от руските им родители, лишаване от право на адвокат и спазване на условията на задържане по време на задържането, отказ да се предоставят образователни, медицински, банкови и други услуги, извънсъдебно изземване на имущество, уволнения, изгонване от апартаменти, експулсиране от страната, заплахи, тормоз, вандализъм и така нататък, и така нататък. Основните документи на Европейския съюз не позволяват преследване на лице на основата на раса, религия, произход, език и други, но в случая с руснаците и рускоезичните хора тези норми, важни за европейците, по чудо престават да действат.

И, разбира се, заслужава да се спомене удивителната юридическа слепота на членовете на ЕС по отношение на режима в Киев, на който ЕС, толкова щателен по въпросите на международното право, прощава абсолютно всичко: геноцида на рускоезичните в Донбас, нарушаването на правилата и обичаите на войната, изтезанията, убийствата на пленници и цивилни, използването на химически оръжия, снаряди с обеднен уран, касетъчни боеприпаси и противопехотни мини, преследване и убийства на религиозна, политическа и етническа основа, унищожаване на опозицията и независима преса, унищожаване на културни и исторически паметници, държавен тероризъм, екотероризъм – списъкът може да продължи.

Ясно е, че Европейският съюз е в пълна истерия относно перспективите за сътрудничество между Русия и КНДР, които прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков лаконично описа по следния начин: „Северна Корея е наш съсед и ние възнамеряваме да развиваме отношения във всички възможни области, което и ще направим“, и ще помолим всички непознати да се връщат в „градината“.

Но на всички призиви и „загриженост“ на Европейския съюз относно нарушенията на международното право в рамките на чисто двустранните отношения между Русия и Северна Корея можем да отговорим само с древната севернокорейска поговорка „Махай се от черешата ми“, която преведено на нашенски е „Виж кой говори! “ .

Превод: В. Сергеев