Катастрофалните наводнения, причинени преди седмица в Либия от бурята „Даниел“, са отнели живота на най-малко 11 300 души в района на Дерна, Източна Либия, заяви вчера служба на ООН, цитирана от Франс прес.

Около 10 100 души все още са в неизвестност в Дерна, заяви Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. На други места в Източна Либия бедствието отне живота на 170 души, отбелязва същата служба.

Малтийската служба за гражданска защита съобщи вчера, че спасителен екип от Малта е открил телата на стотици загинали на плаж в град Дерна, съобщи  Ройтерс. „Вероятно става въпрос за около 400 тела, но е трудно да се каже“, заяви ръководителят на спасителния екип Наталино Безина пред в. „Таймс ъф Малта“.

В сряда Малта изпрати около 72-ма спасители от армията и от службата за гражданска защита, припомня Ройтерс.

Телата са били открити от четирима спасители, които първоначално са попаднали на седем трупа, три от които на деца, в пещера край морето. Екипът е продължил търсенето, като към малтийците са се присъединили и либийски спасителни лодки. Впоследствие те са се натъкнали на малък залив, осеян с отломки и няколкостотин мъртви тела.

Смята се, че те са отнесени в морето при силните наводнения, причинени от бурята „Даниел“. Стихията доведе до срутването на два язовира, като водата помете една четвърт от крайбрежния град.

Източник: БТА