„Считам, че когато министър на отбраната се изказва, и към цялото правителство ми е претенцията, да се готвят, защото за съжаление или за радост вие сте много по-добре подготвени от тях. И след това се налага да се излиза с нови брифинги, уж да се замазват нещата.“, така лидерът на ГЕРБ коментира изказването на Тодор Тагарев, че ежеседмично у нас се случва да падат дронове.

Борисов каза още, че очаква много по адекватни действия от страна на правителството. „Квалификации и обиди никога не са продуктивни. Това, че подкрепяме правителството не значи, че ако някъде не се справят с работата или допуснат грешка, ние само защото ги подкрепяме, ще си мълчим или няма да се поправи това нещо.“

Според него не е нужно министърът на отбраната да подава оставка. „Той се ползва с моите уважения, но в такива случаи трябва да се работи и говори отговорно“, поясни лидерът на ГЕРБ.

Той коментира и думите на Корнелия Нинова, която заяви, че Борисов стои зад протестите на зърнопроизводителите.

„Искам да сваля правителство, което аз подкрепям ли? И като го свалим, ще я поканим нея ли? Очаквам по-адекватни действия от страна на правителството. Квалификации и обиди в такива случаи никога не са продуктивни. Затова предлагам на масата на преговорите техните искания. Има справедливи неща, има и такива, които не може да станат“, каза Бойко Борисов.

Борисов за първи път коментира и оставката на Вежди Рашидов.

„Вежди Рашидов ми е приятел, велик скулптор, направил много, допусна грешка, която за други се спестява, но в ГЕРБ действаме така. Мога само да съжалявам, че не е в парламента, но решението беше правилно“, посочи Борисов.

Преди няколко пред БНТ самият Рашидов коментира ситуацията и отношенията с Борисов така: „Отидох в политиката като идеалист, но през 2009 г. това беше един друг ГЕРБ. Отказах третия мандат на Борисов рано сутринта, а на обяд закарах Боил Банов да се кълне. След това отидох да бъда депутат, защото Борисов ме попита искам ли Пловдив област – на мен ми беше все едно къде – мен хората ме обичат. Аз винаги съм бил много лоялен човек. Турчин стане ли ти приятел, не си гледай гърба. Аз бях приятел на Бойко Борисов, дори загърбвах грешките му, защото това е тип хигиена на морала към приятелството. Но накрая се оказва, че само ти си бил лоялен. Днес Бойко Борисов не вярвам да ми е приятел, той си има други приятели, но да е жив и здрав“, каза Рашидов.

На 1 септември депутатите приеха оставката му, като „за“ гласуваха 103 депутати, „против“ – трима, а „въздържал се“ – 28. А до всичко това се стигна в резултат на негови думи към жените, жертва на насилие, изречени в почивката на извънредното заседание на Народното събрание на 7 август, на което се обсъждаха промени в Закона за защита от домашното насилие и в Наказателния кодекс. Повод депутатите да прекъснат ваканцията си беше случаят с 18-годишната Дебора от Стара Загора.

В същия ден, след като изказването на Вежди Рашидов стана публично известно, от ПГ на ГЕРБ-СДС поискаха той да се оттегли от председателското място в медийната комисия и от Изпълнителната комисия на партията, а скулпторът се извини за думите си.

Източник: dariknews.bg