Има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци и също така с някои други производства, защото техните интереси са разнопосочни“. Това заяви в понеделник премиерът Николай Денков по повод протеста на зърнопроизводителите в страната. Той подчерта, че в момента основните организатори на този протест са само зърнопроизводителите.

Премиерът припомни, че още в края на юли животновъдите са се обявили за отпадане на забраната за внос на украинско зърно.

„Например, в срещата с животновъдите огромното болшинство от организациите, които участваха там казаха, че са за отпадане, защото всъщност цената на фуража би паднала или поне не би се вдигнала, ако имаме внос от Украйна“, каза Денков.

Премиерът посочи, че решението за зърното не може да се взема само от производителите. „Това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация. То се взема от МС и от Народното събрание“, каза той.

Основният проблем, който поставят зърнопроизводителите, той е решен. Това нещо трябва да бъде ясно казано и всички да го разбират. Таса че протестът в момента е с икнания, които техният проблем е решен, или с искания, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как да бъдат изпълнени. Например, част от сроковете са свързани с нотификация от ЕК. Така че няма как ние да прескочим ЕК, трябва да се спазват правилата“, добави премиерът.

Още преди ден премиерът обяви, че Украйна се е съгласила да наложи своеобразни ограничения за износа на зърно, така че да не стига до пренасищане на пазара у нас. Това беше разписано още в съобщението на ЕК от 15 септември, с която тя вдигна забраната над вноса на украинското зърно.

“Когато са готови за конструктивен диалог, да дадат знак. Няма да ги каня докато не кажат готови сме за диалог”, каза още Денков.