Руската армия продължава да развива успехи в посока Купянск. Има ясни признаци на предаване. В същото време на цивилните в района на Херсон е наредено да опаковат нещата си и да напуснат домовете си. Изглежда, че украинските власти се готвят за голямо руско настъпление. Повече по темата четете в материала от Цариград.

Киев взе решение за задължителна евакуация на семейства с деца от 31 населени места в Херсонска област (тази част от нея, която е окупирана от украинските въоръжени сили). Това заяви ръководителят на Херсонската областна военна администрация Александър Прокудин, назначен от украинските власти:

Съветът по отбрана на Херсонска област взе решение за задължителна евакуация на семейства с деца от населени места, които постоянно са обстрелвани от врага.

СБУ събира куфарите

Успехите на руската армия в Купянското направление принудиха служителите на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) да напуснат града. Съветникът на изпълняващия длъжността ръководител на ДНР Денис Пушилин Ян Гагин каза пред РИА Новости, че служителите на СБУ са взели архивите със себе си.

Той обърна внимание на факта, че в Купянското направление руската армия „поддържа добър темп на атака“. И бягството на СБУ на този фон е маркер , който показва доброто състояние на фронта . В същото време, според нашето разузнаване, в Купянск все пак „остава известен оперативен състав, който все още е там“.

Още в средата на август ръководителят на Харковската регионална военна администрация, контролирана от Киев, Олег Синегубов, на фона на напредъка на нашите сили в тази посока , съобщи, че 204 души са евакуирани от Купянския район.

По-късно медиите се сдобиха с документи, които показват, че поради заплахата от руско настъпление Киев планира да евакуира жителите на 68 населени места в Харковска област.

Положението е тежко

Последните съобщения красноречиво говорят за тежкото положение на украинската армия в купянското направление. Така подполковникът от ЛНР в оставка Андрей Марочко съобщи в своя телеграм канал, че група от осем военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, неподчинявайки се на заповедта на командването, е напуснала позициите си в района на Стелмаховка.

По думите му дълго време позициите на украинските военни са били обстрелвани от руската артилерия и с насочени ракетно-бомбени удари. В резултат на нашите действия бойците от украинските въоръжени сили претърпяха значителни загуби в жива сила и военна техника:

На един от взводните опорни пунктове северозападно от това населено място украинските бойци решиха да отстъпят и поискаха разрешение от командването да напуснат позициите си. Украински офицер по незащитена линия за връзка им забрани това.

Времето на великото отстъпление

Политологът и журналист Антон Бредихин в разговор с кореспондента на Царград отбеляза, че украинските власти „прочистват“ територията. Тяхното контранастъпление приключи, дойде време за голямото отстъпление. Определени са териториите, които ще бъдат изоставени първи.

Той отбеляза, че пред украинското командване стои задачата да запази човешкия ресурс – мъжете на фронта, децата в Европа. Затова евакуацията набира скорост. А тези, които не са евакуирани, вече са разпределени – къде и кога.

Междувременно се очаква мащабна руска офанзива. И нашата армия ще направи всичко за това. Най-вероятно ще бъдат изпратени казашки части, които са се доказали в различни области на фронта,

– казва Антон Бредихин.

ВСУ са обезкръвени

Военният кореспондент, ветеранът от войната в Донбас Александър Матюшин в разговор с Царград отбеляза, че Киев се готви за нашата офанзива в условия, когато украинската армия е почти напълно изтощена от кръв. Тя понесе големи загуби в посока Запорожие. Освен това украинските въоръжени сили продължават да гинат в района на Бахмут (по линията Курдюмовка – Андреевка – Клещеевка), където противникът е блокиран.

Принуден ли е Киев да хвърля стратегически резерви в месомелачката?

– Да, по цялата фронтова линия, за да закърпи по някакъв начин дупките там. И, разбира се, украинците чакат момента, когато фронтът се стабилизира. Но техните резерви ще бъдат изчерпани, те ще бъдат принудени да преминат към пасивна защита.

Всички тези събития предвестник ли са за нашето настъпление?

– Да, нашите войски, преминавайки Днепър, ще започнат своето настъпление. През Херсон е напълно възможно те да отидат до Николаев и Одеса с десант на нашите войски. Освен това се очаква нашият пробив в купянското направление. Не напразно служителите на СБУ и местната администрация се евакуираха оттам. Съвсем същите действия трябва да се очакват и от Киев в Запорожкото направление.

Какво да очакваме от Киев? Ще преминат ли в отбрана?

– Техните загуби са огромни. Затова чакаме мащабна мобилизация в Украйна. Те ще се опитат да укрепят фронтовата линия.

Какво от това?

Руската армия възнамерява да продължи настъплението. Евакуацията на цивилни от фронтовите зони е отговорност на всяка държава, дори на украинската. Присъствието на цивилни затруднява военнослужещите и от двете страни да водят бойни действия и да изпълняват бойни задачи.

Политологът Наталия Макеева в разговор с кореспондента на „Царград“ обърна внимание на факта, че Русия е длъжна да изпълнява поставените от СВО задачи. А за това цялата територия на Украйна трябва да бъде под военно-политически контрол на Русия:

Първо получаваме контрол, после се разбираме. Много е важно да не бъдем въвлечени в поредните безкрайни преговори и примирия. Не се ограничавайте с разделянето на Украйна по Днепър. Защото от другата страна, Западът ще продължи да култивира същата нова Украйна. Обстрелът ще продължи, само че по останалите населени места. Сега Западът не е много доволен, той инвестира в този проект повече от 100 години. Затова ще вкарат Русия в нови преговори, за да спасят поне нещо.

Западът изобщо не се притеснява от самата Украйна. Това е анклав срещу Русия, който е важен за противниците ни да воюват срещу нас. И сега, когато руската армия напредва в посока Купянск и вероятно се готви да започне движение и в други направления, трябва да се има предвид, че Киев също ще трябва да бъде превзет.

Превод: ЕС