След юнския бунт на Евгений Пригожин и неговата ЧВК, легендарният генерал изчезна от информационното поле. Имаше много версии, предположения и просто инсинуации. И едва съвсем наскоро започнаха да се появяват някои части от информацията за текущите дейности на военния лидер.

Ден преди това се появиха негови снимки от Алжир и веднага взривиха медиите и телеграм каналите. Подробности има в материала от Цариград.

В началото на септември в интернет се появи снимка – генералът и съпругата му се разхождат из Москва. Няколко дни по-късно онлайн изданието EADaily съобщи, че Суровикин е назначен на поста ръководител на координационния комитет на Общността на независимите държави (ОНД) по въпросите на ПВО.

Сред публичните и военните блогъри това назначение предизвика смесена реакция.

Трябва да е на фронта“

Политологът Сергей Марков в своя канал в Telegram нарече това назначение абсурдно. Генерал с богат боен опит трябва да се използва, когато е необходимо да се бие:

В края на краищата, точно на негово име „Линията Суровикин“ в Запорожие се щурмува безуспешно от украинските въоръжени сили в продължение на три месеца, а цялата световна преса пише за успеха на „Линията Суровикин“? И – има ли наистина обща ПВО в ОНД? Съществува ли ОНД в действителност сега?

Известният общественик и блогър Сергей Колясников също смята, че Суровикин трябва да бъде на фронта:

„Това е генерал с богат боен опит. Експерт по междувидово взаимодействие между войските (има научна степен в тази област). Той изведе нашите въоръжени сили от трудни ситуации както в Сирия, така и в Украйна.“

Военният експерт и анализатор Сергей Простаков дори изрази съмнение, че Суровикин ще успее да промени нещо в отношенията с ОНД, въпреки богатия сирийски опит.

Защото в ОНД всеки наш представител ще бъде ограничен в действията си от интересите на бизнес групите, които, честно казано, не винаги съвпадат с националните.

С любов от Африка

Тогава изведнъж в интернет се появи снимка от някаква среща с участието на Сергей Суровикин. Мястото, където се е случило това събитие, е изключително трудно да се определи. Но телеграм каналът „ВЧК-ОГПУ“ твърди, че снимката е направена в Алжир.

Известният военен кореспондент Роман Альохин, коментирайки снимката, отбеляза, че това е показател, че решението за прекратяване на кариерата на Суровикин все още не е взето окончателно. Следователно цялата информация за уволнението му като цивилен е фантазия:

„Суровикин е балансьор за колелото на армейския контрол.“

Освен това още в средата на август големият военен телеграм канал Тройка предложи Суровикин да бъде изпратен в Африка, за да взаимодейства с ЧВК Вагнер:

„Суровикин ще отиде при Вагнер. За какво се притеснявате? Той ще гони французите в Африка.“

А в петък, 15 септември, се появиха снимки на генерала от Алжир с делегацията на нашето Министерство на отбраната. Това вече не са снимки, на които не можете да различите нищо.

Снимките са много и са с добро качество. Суровикин е в Африка и вече е почти официално. Защо почти? Защото от Министерството на отбраната все още не са коментирали появата му на Тъмния континент.

Място на силата – Алжир

Очевидно е, че генерал-полковник Сергей Суровикин е ангажиран с важна работа в Африка. Наблюдатели отбелязват, че днес Алжир е една от най-важните страни в света за Русия, тъй като граничи и има близки отношения с Мали, Нигер и Либия. И там активно подкрепят Русия.

Алжир има споразумение за военна помощ с бунтовния Нигер. Близо до Мали, където се намира „Вагнер“. Следователно именно Алжир може да се превърне в център на нова африканска съпротива, която завинаги ще отхвърли потисничеството от континента. А за Запада загубата на евтина африканска енергия, както и ресурси от Русия и Латинска Америка, би била фатална.

Какво от това?

NewsFrol също вярва, че Сергей Суровикин ще замени Евгений Пригожин в Африка и ще възроди ЧВК Вагнер. Може би ще трябва да убеди „вагнеровците“ да напуснат Беларус и да се присъединят към нашето министерство на отбраната:

„Групата Вагнер преди е била свързвана с дейности в Сирия и други региони. Сега тя активно преминава в африканско направление, което може да означава стратегически промени в руската политика.“

Между другото, по време на бунта на Пригожин Сергей Суровикин се обърна към войниците от ЧВК Вагнер и произнесе прочувствена реч:

„Заедно сме минали през труден, труден път. Борихме се заедно, поемахме рискове, претърпяхме загуби, победихме заедно. Ние сме от една кръв. Ние сме воини. Призовавам ви да спрете.“

Сред „музикантите“ Суровикин има голям авторитет. Следователно те можеха да му поверят Вагнер. Под каква форма и под какво име – времето ще покаже.