Земеделците, които разчитаха на предишните решения на правителството, имат основания да недоволстват. Това каза в аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“ Ивайло Калфин. „Бих разделил протестиращите на различни групи, защото примерно зърнопроизводителите, производителите особено на пшеница и царевица, това са борсови стоки. Има международни цени за тях и голямата част от българското производство, близо половината, се изнася, така или иначе. Така че украинският внос няма да го замести“, добави Калфин.

Според него, това, което е важно и което държавата не го прави, е да осигури достатъчно добър контрол, за да не влезе от Украйна зърно, което е с лошо качество и което да подбие цената на българското зърно заради качеството му.

„Това е максимумът, който българската държава може и е длъжна да направи. За съжаление, до този момент това, което чуваме и от предишното служебно, и от сегашно правителство, е, че нямало възможност за такъв контрол. Това не е сериозно. Производителите на слънчоглед пък, те задоволяват около половината от нуждите на заводите в България, така или иначе винаги се е внасял слънчоглед, отново има международни цени, така че там също мисля, че няма да има голяма драма. Въпросът е с производителите на зеленчуци, мляко и т.н., защото не заради конкретното решение, а защото с години те са недофинансирани и са поставяни при по-неблагоприятни условия в сравнение със своите европейски конкуренции. И сега, като се отвори границата от Украйна, това ще направи положението им още по-тежко“, добави Калфин.

Според него абсолютно неприемливо е един министър-председател да обявява една група български производители, която и да е тя, за „терорист“, защото не му харесва какво говорят те. Това е недопустимо и това действително във всяка една държава ще има много сериозни последици.

Няма случай, в който да е невъзможно решението, винаги има поне няколко варианта за изход, каза още Калфин. За него, този протест отново е породен от неясната позиция на правителството.