Статията „Раждането на Севера“ на Владислав Сурков беше прочетена от почти всички, които имат навика да четат концептуални статии за политика. Плътността на ревютата също е впечатляваща. И това може да се обясни най-малкото с факта, че Сурков по едно време имаше репутация на главен интелектуалец в редиците на руското правителство, а хората от този вид дълго време запазват аурата на влияние – да си спомним, например Хенри Кисинджър, чиито присъди все още никой не пренебрегва, въпреки че не е заемал вече 50 години държавни позиции.

Идеята на автора всъщност е позната: Северна Америка, Европа и Русия, преминали през период на конфликти, трябва да се обединят в един вид „глобален Север“. И тази концепция за „глобалния Север“, струва ми се, явно не беше хвърлена, за да се изгуби лесно в пъстрия поток от политически анализи.

Да кажем, че Сурков ни предложи само груба концепция. Но тази подготовка може да бъде завършена от други хора в различен контекст и техните цели ще бъдат напълно практични. Важно е, че семето на концепцията е посято и вече е станало обект на дискусия. Затова си струва да поговорим за същността на „северната утопия“.

Владислав Сурков по свой начин развива идеите на географския детерминизъм, които са повлияли на много мислители през последните три века. Бяха опровергани, но се завърнаха отново под друг вид.

С какво е свързано това? Може би защото обяснението чрез география ни дава сравнително прост инструмент за концептуализиране на исторически, политически и икономически процеси. Но трябва да се отбележи, че „позоваването на местността“, като на нещо реално и земно, тук е измамно. Ученията в стила на географския детерминизъм се раждат не от опита на полеви изследовател, а по-скоро от погледа на кабинетен мислител към картата, окачена на стената му. „На хартия беше гладко, но забравиха за деретата“, не без основание частично цитира тази поговорка Сурков, обсъждайки връзката между геополитическото мислене и реалността.

Това мислене предполага разделяне на държавите по определени географски линии. Познаваме „Западът е Запад, Изтокът е Изток“ на Киплинг от детството. През миналия век геополитиката се асоциира повече с борбата между държавите на морето (таласократии) и държави на сушата (телурокрации). У нас тази версия на геополитиката е пропагандирана от Александър Дугин. Можете да измислите някои други отличителни черти, тълкувайки историята като борба между народите от планините и народите от равнините, народите от степта и народите от гората и т.н.

Сурков ни предлага разделителната линия „Север-Юг“ като базова линия. Ако в света се формира „глобален Юг“, значи трябва да има и „глобален Север“ – а ако сме северняци, защо трябва да сме с Юга, а не със Севера?

Някои предполагат, че авторът се опитва да ни продаде старата идея за „Европа от Лисабон до Владивосток“ в нова опаковка. Но ако тази концепция се отнася до възможно културно и политическо единство, оспорвайки очевидни географски факти, тогава концепцията за „глобалния Север“ се основава именно на гола география.

Тук има голямо разтягане. Канада все пак може да бъде призната за северна страна, въпреки че нейният символ е кленов лист, а не ела. Но какви северняци са САЩ? Не само по отношение на климата, но и по отношение на състава на населението, външният вид на тази страна далеч не е „скандинавски“. И ако САЩ са част от глобалния Север, тогава защо Китай трябва да бъде класифициран като Юг? Има съмнения и за Европа, чиято южна част изглежда излишна в хипотетичен съюз на северните народи.

Но на кого му пука за всички тези несъответствия? Досадни детайли. Сурков вероятно не се обръща към тях, а към определена част от руския „елит” – същият, който винаги е бил ориентиран към Запада, но сега е дезориентиран. Сякаш се опитва да успокои тези хора, да им нарисува малко далечна, но приятна перспектива. Видите ли, Русия не я приеха в НАТО, не я приеха в ЕС или изобщо не я приеха в западния свят, но някой ден със сигурност ще бъдем приети в нещо подобно, макар и под друга марка. Имахме, да речем, веригата “Макдоналдс”, но тя стана „Вкусно и точка“. И тук е същото: вместо Запад ще има Север – и точка.

Сурков обаче не само показа тази перспектива, но и я обвърза с едно доста неочаквано за адресатите условие – нашата победа. И това е оригинален обрат по темата. Преди това помирението със Запада винаги се обсъждаше в контекста на отстъплението на Русия от позициите си. Нека се пазарим за минимална срамна загуба и всичко ще си върви както преди: санкциите ще бъдат премахнати, ще отидем отново в Лазурния бряг, ще учим деца в Англия, ще плаваме по света с яхти. Сурков започна да говори за помирение със Запада чрез движение напред, а не назад – помирение от позицията на силата.

Не знам дали подобно помирение е утопия, но ако тази идея работи като „морков“ за хора, които все още не приемат СВО, тогава чест и хвала на Сурков.

Говорейки по същество, глобализацията, както и да я погледнете, фундаментално стесни полето за геополитически спекулации. И днес Русия търси партньори не според принципа на съседство на картата, а според други принципи. Ние се интересуваме от общност на ценности.

Сред тези ценности са независимостта и равенството на страните, справедливите икономически отношения, уважението към традициите и защитата на човешкото достойнство в лицето на напредващата дехуманизация. Случва се така, че Русия намира разбиране за тези ценности в Индия и Китай, Африка и Латинска Америка. Но със Запада, било то Север, пак няма разбирателство. Ако някога се появи, едва ли ще се случи като антитеза на отношенията ни с днешните партньори.

В крайна сметка Западът ще трябва да реши дали да се присъедини към новото глобално мнозинство или да остане встрани.

Превод: В. Сергеев