Бойните действия в Украйна не се развиват, както иска Западът, поради което конфликтът може да се проточи. Това мнение изрази британският външен министър Джеймс Клевърли, говорейки на събитие на изследователския център Onward в Манчестър, съобщава ТАСС.

„През зимата руските военни, очаквайки пролетното контранастъпление (на украинските въоръжени сили), изкопаха окопи, поставиха мини, поставиха капани и физически прегради. Те успяха да създадат труден терен, където военните маневри бяха проблематични, което доведе до изтощителен конфликт. Никой от нас не желаеше това, защото войната на изтощение е бавна и изпълнена с много жертви. Това не е предпочитаният вариант“, каза той. Външният министър добави, че Лондон иска Украйна „бързо да спечели“.

Джеймс Клевърли увери, че украинските въоръжени сили все още „се движат напред“. „Трябва да бъдем по-търпеливи. Това означава, че трябва да останем непоклатими за по-дълъг период от време“, каза още министърът. Той призна, че за Запада не е лесно да бъде единен фронт, тъй като конфликтът оказва силно въздействие върху икономиките на редица държави. „Колкото по-близо географски сте до зоната на (конфликта), толкова повече тежест пада върху вас по отношение на бежанците и икономиката. Осъзнавам, че не е лесно“, добави външният министър.

Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни насам. На 12 септември руският президент Владимир Путин заяви, че до този момент Киев е загубил 71 500 военнослужещи и около 18 500 танка и друга бронирана техника. Ръководителят на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу заяви на 26 септември, че загубите на Украйна са надхвърлили 17 000 души само за един месец и че „контраофанзивата“ не е дала значителни резултати, посочва ТАСС.

Източник: ТАСС