Водещи експерти от България и други страни в Европа ще дискутират бъдещето на зеления енергиен преход на международен форум днес и утре в София, съобщиха организаторите от сдружение „Соларна Академия България“ и M3 Communications Group, Inc. Двудневната конференция, посветена на ВЕИ индустрията – „Be Renewable 2023“, е първото събитие в България, което ще обедини институционалните и технологичните постижения от сектора в Европа. Сред ключовите говорители са експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), АЕЦ „Козлодуй“, Европейската федерация на търговците на енергия (EFET), Българската стопанска камара (БСК), Българската народна банка (БНБ), евродепутати, браншови организации и представители на бизнеса. БТА е медиен партньор на събитието.

Основна цел на форума е да се стимулира създаването на партньорства в сектора между европейските страни, които са от съществено значение за оформянето на устойчивото бъдеще у нас и ще подкрепят европейската енергийна стратегия. Събитието ще посрещне стотици посетители, които ще се запознаят с последните иновации в областта на възобновяемата енергия и ще имат възможност за обмяна на идеи, опит, успешни практики, политики и технологични решения с международни експерти от индустрията.

В рамките на двудневната програма на форума ще се включат представители на държавната власт, ЕК, неправителствения сектор, браншови организации и институции в Европа, водещи енергийни компании и инсталатори, академичните среди, банки, дипломатическия корпус и други заинтересовани страни от енергийния сектор в Европа.

Сред ключовите теми на форума ще бъдат тези за европейските политики за зелена енергия, европейските модели и добри практики за устойчив преход, човешкият капитал в енергийната трансформация: стандарти и развитие, финансиране и инвестиции във ВЕИ сектора: предизвикателства и възможности, енергийна и климатична дипломация, енергийни борси и конкурентност на пазара, електромобилност и устойчив транспорт: пътят към нулеви емисии, както и тази за иновациите в зеления водород и неговия потенциал и роля в енергийния преход.

„Be Renewable: Енергийна еволюция 2023“ ще се проведе в Интер експо център, като входът за събитието е свободен.

Източник: БТА