Трети ден енергетици и миньори блокират пътищата в страната. Трети ден властта се гърчи пред тях. Трети ден управляващите се крият като мишоци. Веднага искам дебело да подчертая – миньорите и енергетиците са абсолютно прави. Истината е на тяхна страна. Правото е на тяхна страна. Моралът е на тяхна страна. Днес човекът, изпълняващ проформа функцията на министър-председател – Николай Денков, като едно мишленце изцърка с тъничко гласче – “Нека не политизираме протеста”. Напротив. Нека политизираме протеста. Защо? Защото именно некадърни политици докараха хората до безизходица. Ето ви причинно-следствените връзки, написа във Facebook лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Първо: Асен Василев в първия кабинет на четворната коалиция, в която участвахме и ние, реши да наложи такива екологични изисквания, които неминуемо щяха да доведат до спирането на въглищните централи. Представителите на ИТН бяха против. Министерство на енергетиката беше против. Има официални документи по темата. Но Асен Василев, еднолично, не се съобрази с това и изпрати в Европа така нареченото ПВУ (План за възстановяване и устойчивост) с ужасяващи условия за целия сектор. После лъга, че не го е направил, но сега истината лъсна.

Второ: Сегашният кабинет на ПП-ДБ най-нагло реши да пренасочи милиард и 700 милиона евро, повтарям евро от същото това ПВУ, към собствените си кръгове от фирми. Вижте за каква наглост става въпрос. Едната фирма да получи 180 милиона евро. 180 милиона евро са 360 милиона лева! Другата пък да вземе 450 милиона евро или 900 милиона лева!

Трето: Въпреки протестите, кабинетът Денков изпрати към партньорите ни в Европейския съюз именно този план за затваряне на въглищните централи. За какво? За пари.

Така че, въпросът е не просто политически, а ужасно, безапелационно политически. Защото 45 хиляди човека ще останат на улицата. Сега ги лъжат, че щели да им дават до 36 заплати. “До”! Тоест може и две-три. А и откъде тези пари? Няма ги в бюджета. Тепърва щели да мислят. Лъжат, няма да затварят централите. А как ще работят като трябва за няколко години да намалят емисиите от производството с 40% процента? Затварянето обрича регионите на цяла Стара Загора, Перник и Бобов дол на глад и безработица. Още ли не е политически въпросът, пита Трифонов.

1 милиард и 700 милиона евро, ако бяха насочени към очистване на производствения процес и имаше достатъчно дълъг срок, например до 2038 година, хората нямаше да бъдат заплашени от изхвърляне. Но не. Тези пари трябва да бъдат откраднати от фирмите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. А хората… Майната им на хората…

Само че, когато човек няма какво да губи, той става безстрашен. Затова хората, които окупират магистралите са си в правото. И имат моята и на моите колеги безапелационна подкрепа.

Оставка на този вреден и крадлив кабинет, настоява още Трифонов.