Само часове преди шътдауна Байдън все пак подписа документ, определящ временно финансиране на американското правителство за месец и половина. Съдбата на американската помощ за Украйна обаче остава неясна. Ще успеят ли Щатите да приемат бюджет за новата финансова година и каква ще е съдбата на подкрепата на Киев в тези условия?

В събота президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за удължаване на финансирането на федералното правителство на САЩ с 45 дни. Документът не включва подкрепа за Украйна. В същото време той заяви, че САЩ не трябва да спират подкрепата си за Киев. Байдън отбеляза, че очаква „пълен ангажимент“ от Конгреса да продължи да предоставя помощ на Киев „в този критичен момент“.

Преди ден проектът за временно правителствено финансиране, който не включва помощ за Украйна, беше одобрен първо от Камарата на представителите, а след това и от Сената на САЩ. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл заплаши да се противопостави на версията на Сената за инициативата за правителствено финансиране, която включва разпоредба от 6 милиарда долара за Украйна. Лидерът на демократичното мнозинство Чък Шумър каза, че този проект няма да бъде подложен на гласуване, решено е да се изчака версията на Камарата на представителите.

На този фон Киев призна, че няма шанс да оцелее без финансовата помощ на САЩ. Това по-специално смята депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко. Според него случилото се в Конгреса вече не е просто сигнал за събуждане. Гончаренко добави, че Украйна трябва да промени стратегията си.

По-рано Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува за изключване на средствата за военна помощ на Украйна от бюджета на Пентагона и одобри предоставянето на помощ на Украйна в размер на 300 милиона долара.

Политологът Дмитрий Дробницки отбеляза, че включването на помощта за Украйна в бюджета за отбрана може да доведе до спиране на работата на правителствените институции в Щатите. За да се предотврати подобен резултат, е решено да се гласува разпределението на средствата в отделен законопроект.

Експертите отбелязват, че взетото решение за временно финансиране на правителството не решава натрупаните проблеми в американската политическа и финансова система. Това, разбира се, временно ще спаси правителството от затваряне, но не гарантира избягването му в бъдеще.

„Ситуацията с американския бюджет е, че цялата федерална финансова система отдавна е нарушена. Няма подреден механизъм за приемане на бюджета за следващата фискална година“, каза Владимир Василиев, главен научен сътрудник в Института на САЩ и Канада към Руската академия на науките.

„Конгресът не успя да приеме документа за приходите и разходите за фискалната 2024 г. поради сериозни различия между републиканци и демократи. Последният активно насърчава разширен вариант на бюджета, който ще включва рязко увеличаване на разходите както за отбрана, така и за социални нужди в предизборната година. Тоест те се опитаха да приложат тази форма на купуване на гласове“, отбеляза той.

„Всъщност именно поради тази причина републиканците не дадоха зелена светлина на този документ и поискаха разходите да бъдат замразени на нивото на фискалната 2022 година. Представителите на двете партии не успяха да разработят компромисен вариант на бюджета, което направи възможно закриването на правителството, така нареченият шътдаун“, добави политологът.

„В крайна сметка приетото решение за финансиране по временна схема вече е стандартно за подобни ситуации в американския щат. Самата временна схема предполага, че през октомври и ноември правителството ще бъде обезпечено според разчета за август-септември 2023 г.“, отбелязва експертът.

„Трудно е да се каже как ще се развие ситуацията в бъдеще. Политическите различия между партиите остават и са възможни различни варианти. Така че е много вероятно правителството да бъде затворено, да играе на нерви и да намери компромисен вариант на бюджета и да удължи временната схема“, продължи Василиев.

„В контекста на предизборната надпревара за президент на САЩ залозите са много високи. Демократите искат да получат възможно най-много финанси, за да останат в Белия дом, докато републиканците възнамеряват да заемат мястото им и по всякакъв начин ще се намесват в разпределението на средствата“, подчерта събеседникът.

„Като се има предвид нарастващата несигурност в рамките на предизборната кампания, е доста трудно да се предвиди как ще се развие ситуацията. Освен това има редица въпроси, които са трудни за американския политически елит, по-специално подкрепата за Украйна. Някои републиканци са изключително силно за прекратяването му. Те са убедени, че по този начин ще избият най-мощния външнополитически коз на Байдън от ръцете му“, смята той.

„Целият въпрос е, че администрацията на САЩ като цяло няма какво да докладва за вътрешните работи на Америка. Затова днес резултатът е желанието да сложат всички яйца в една кошница – украинската, и така да представим поне някакви резултати от своето ръководство“, каза още политологът.

„За републиканците това е възможност да посочат неуспешните стъпки на администрацията на Байдън и да накарат американците да премахнат демократите в Белия дом. Ето как изглежда политическата ситуация в Америка днес. В същото време, въпреки приетото финансиране по временна схема, целият комплекс от проблеми, довели до това развитие на събитията, остава неразрешен“, заключи Василиев.

На свой ред политологът Малек Дудаков отбелязва, че „десет часа преди затварянето Конгресът реши да премести катарзиса с 45 дни напред“. „Председателят Маккарти, противно на мнението на членовете на собствената си партия и с подкрепата на демократите, прие „чист“ проектобюджет, който не включва основните инициативи на републиканците“, добави той.

Според политолога всъщност става дума за финансиране на работата на правителството още месец и половина при сегашния режим. „7% намаление на разходите, със съкращения на бюджета на разузнавателните служби, което републиканците толкова искаха, все пак не се случи. Битките около това ще се подновят през ноември“, смята експертът.

„Украинските траншове не бяха включени в проекта – дори 300-те милиона долара, които искаха да вложат в бюджета на Пентагона. Да не говорим за 6 милиарда долара, предложени от Сената, или 24 милиарда долара, поискани от Белия дом. Украинският дневен ред стана толкова токсичен, че просто беше захвърлен в името на приемането на бюджета“, подчерта Дудаков.

„Сенатът ще бъде принуден да приеме бюджета в сегашния му вид и Байдън да го подпише, само за да избегне спиране. И тогава пазаренето ще се възобнови с нова сила. Засега Пентагонът разполага с няколко милиарда долара пари за Украйна – може да са достатъчни за три-четири седмици“, смята политологът.

„Ето защо всички последни траншове са толкова скромни по размер – там се разпределят главно боеприпаси. Но до ноември парите определено може да свършат – и ситуацията на фронта ще стане напълно задънена с настъпването на размразяването. И тогава ще стане още по-трудно да се координират парите за Украйна, отколкото е сега. Така, въпреки че шътдаунът да беше избегнат, ситуацията за украинските лобисти продължава да остава трудна“, твърди той.