Целият ад се разтвори над Близкия изток. Пламъците му заплашват да обхванат останалия свят. Независимо от това как ще приключи бруталният конфликт между палестинците и Израел, вече е ясно и на последния израелец, че страната му няма бъдеще и че крахът ще настъпи по-скоро рано, отколкото късно, дори ако танковете и ракетите на Нетаняху изтрият Газа от картата.

Петдесетата годишнина от войната Йом Кипур раздели историята на Близкия изток на преди и след. Внезапен, дързък и невероятно силен удар срещу Израел на палестинското движение Хамас, базирано в ивицата Газа, която Тел Авив, превърна в гигантски затвор, нокаутира Голиат. Израелците едва ли ще се възстановят от това психологически и ментално, дори ако този път направят кървава баня на палестинците и превърнат Газа в руини. Стотици и хиляди хора вече са загинали и от двете страни, много като мъченици. За палестинците това е обичайно, но за израелците е шок.

Газа очаква ответен удар

Сухопътната операция на израелската армия в Газа очевидно ще започне през следващите дни или дори часове. Бенямин Нетаняху , чието правителство до голяма степен провокира настоящата експлозия, обещава да унищожи Хамас веднъж завинаги. За да постигне това, израелският премиер ще трябва да убие десетки, стотици хиляди палестинци в Газа, чието население е над три милиона души.

Призивът на Тел Авив цивилните да напуснат територията на Газа , оградена от Израел, е невъзможен: само на юг има малък участък от границата с Египет. Ясно е, че Хамас ще използва населението на Газа като „жив щит“ и като източник за набиране на нови бойци. С най-високата раждаемост в света, в Газа дори и най-лошите загуби могат да бъдат компенсирани доста бързо. Съдбата на стотици израелски заложници, отведени в Газа, също не е за завиждане.

Много нови фронтове

Междувременно базираното в Ливан палестинско движение Хизбула, добре въоръжено и натрупало голям опит в сирийската война, вече обяви, че в този случай ще отвори северен фронт срещу Израел. Той е подкрепян от друга въоръжена ливанска група.

Кой знае как ще се държи в тази ситуация Сирия, чиито Голански възвишения са окупирани от Израел от 1967 г.? Израел също активно помагаше на терористични групировки, които се бият в сирийската гражданска война срещу Дамаск, а дългът, както знаем, все някога трябва да се върне. Не е изключено в разгарящия се конфликт да бъде въвлечен и Иран, който Тел Авив и Вашингтон обвиняват в подготовката и организирането на атаката на Хамас. Те могат да се възползват от ситуацията, за да ударят иранските ядрени съоръжения, които отдавна преследват. И тогава Иран определено ще се намеси.

Като се вземат предвид тесните връзки на Азербайджан с Израел и недоволството на Техеран от промяната на статуквото в Закавказието, до Баку, който иранците обвиняваха в миналото в сътрудничество с израелците срещу самите тях, също може да „долети“.

И ако е така, Турция, която покровителства Азербайджан и вече се бори с американските протежета в Сирия, кюрдите, за контрол над петролните находища, може лесно да се намеси в по-широкия конфликт в региона. Освен това вътре в Турция улицата оказва силен натиск върху Реджеп Тайип Ердоган , който искаше да сключи мир с Израел в името на изгодни сделки, но вече поиска Тел Авив да предостави независимост на Палестина.

Тъй като Газа исторически е гравитирала към Египет и Египет чувства специална отговорност за това, планираният от Нетаняху погром на палестинците в Газа със сигурност няма да остави Кайро без последствия. Убийството на израелски туристи от египетската полиция е сигнал.

Дори далечен Афганистан не остава безучастен – те вече декларират готовност да изпратят свои военни сили в помощ на палестинците и молят транзитните страни да ги пропуснат. Да не говорим, че САЩ, които вече изпратиха своя авионосна група към бреговете на Израел, и Русия могат да се намесят в конфликта, ако нашите военни и бази в Сирия попаднат под израелска атака. Сега Москва настоява: мир и преговори. Но какво ще стане, ако Израел, който помага на Украйна във войната с Русия, направи това?

Е, ако Тел Авив реши да използва ядреното си оръжие срещу Газа, където израелските танкове ще горят като кибрит, тогава последствията от това са дори страшни за представяне. Тогава мюсюлманите ще започнат да унищожават евреите, където могат да ги достигнат, въпреки че Западът ще се опита да игнорира това. Сега, ако Русия беше използвала нещо подобно в Украйна, тогава щеше да е друг въпрос.

Това никога няма да се забрави: всички в Израел се провалиха

Да се върнем обаче на мястото на трагедията. За да разтегне силата на израелската армия, която се опитва да прочисти Южен Израел от Хамас, започна ескалация в окупирания от Израел Западен бряг, където се води стрелба, и в Йерусалим.

Летящите отряди на Хамас – не само по суша, но дори по море и въздух – пробиха и предизвикаха паника в редица израелски градове, чак до предградията на Тел Авив. Те почти разрязаха Израел на две, бързайки от Газа към Западния бряг.

Атакувани бяха не само военни бази и оръжейни складове, някои от които бяха превзети, но и промишлени съоръжения, преди всичко голямата и най-нова топлоелектрическа централа Рутенберг и центърът за ядрени изследвания в Димона.

Много рекламираният „Железен купол“ бързо стана по-слаб под натиска на масивните ракетни атаки от Газа: заплахата надвисна над всеки израелец, всеки дом. Пътищата на Южен Израел са осеяни с трупове на цивилни. Израелските военни, криейки се зад превозните средства с цивилни, обменят огън с мобилни части на Хамас и техните съюзници, които нанасят удари, след което се оттеглят и след това отново се появяват на места, „прочистени“ от армията.

Обикновено в плен на израелците попадат не бойците на Хамас, а местните „гаменчета“, които се втурват в дупките, които са направили в оградата около Газа. Тези зле въоръжени и необучени за военни действия, градски хулигани, се втурнаха към Израел от омраза към евреите, но главно за да грабят и изнасилват. Един вид „махновци“. Израелците често умираха от „приятелски огън“, когато цивилни или войници бъркаха други войници с маскирани палестинци.

Прехвалената израелска армия, състояща се предимно от мамини момчета и момичета, любители на тик-ток, селфита и все по-„модерни ценности“, не беше готова за предлагания й тип война. Украинизъм (оръжията и боеприпасите, прехвърлени от Израел на Киев, сега толкова липсват, че трябва да просят от американците), нежеланието за творческо изучаване на опита на СВО, старите представи за арабите като „овце“, които не знаят как да се бият, изиграха жестока шега на разглезените израелци. Страната е подложена на чудовищно унижение: сутринта на 9 октомври числеността на армията се увеличи до 433 хиляди души, ала няколко дни не можа да изтласка няколко хиляди бойци на Хамас от територията си.

Прехвалените израелски разузнавателни служби, увлечени от вътрешноведомствени интриги и участие в борбата за власт в Израел, който беше разделен приблизително по равно на консерватори и либерали, също се озоваха в локвата. Техните агенти в палестинските редици се оказаха двойни. Разбира се, те знаеха нещо, но може би решиха да създадат проблеми на Нетаняху, въпреки че не взеха предвид техния мащаб, което имаше най-трагични последици.

Не може, разбира се, да се изключи напълно, че всички тези Мосади, Шабаки и АМАН умишлено са провокирали палестинците към жестокост, за да получат претекст да унищожат Хамас и да ударят Иран, който уж е планирал настоящата дръзка операция. Е, в същото време, разбира се, и „подрязване на крилете” на неудобния за мнозина сегашен премиер, който така или иначе носи политическа отговорност за случващото се.

Защо палестинците вече спечелиха?

Ясно е, че израелската армия, благодарение на колосалното си числено превъзходство, след като се възстанови от шока, повече или по-малко ще възстанови реда в страната. Топката вече е в тяхната страна на терена. Но действията, които предприемат, няма да спасят Израел в дългосрочен план.

Умните хора разбраха това рано: Израел е чуждо тяло в Близкия изток. С нивото на омраза, което съществува между евреи и араби, последните, без дори да спечелят нито една военна победа, ще направят живота на израелците толкова непоносим, че те ще трябва да напуснат, както европейците напуснаха своите колонии, повтаряйки съдбата на средновековните държави на кръстоносците в същия регион.

Освен това военната сила, войнствеността на народите е променливо нещо, което арменските жители на Карабах усетиха толкова болезнено тези дни . Това важи и за израелците. Сега явно не са толкова готини, колкото са били техните бащи и дядовци.

Промеждутъчни изводи

Разбира се, не е моментът да обобщаваме и да правим окончателни заключения. Но няколко думи за това какво бе и защо е така, вече могат да се кажат. Две са основните причини за настоящата ситуация. Официални и неофициални. Ръководството на Хамас твърди, че операцията „Буря Ал-Акса“ е причинена от оскверняването на това трето най-свещено място на исляма от ултраортодоксални евреи, чиито представители са в кабинета на Нетаняху. Това е сериозно за мюсюлманите. Най-широката подкрепа на събратята по вяра за палестинците е гарантирана. Но това все още не е основната причина – конфликти около джамията Ал-Акса възникваха постоянно, но нищо дори близо до сегашната атака от Газа срещу Израел не се е случвало преди.

Защо сега? Защото между Израел и Саудитска Арабия трябваше да бъде сключено мирно споразумение (благодарение на усилията на Съединените щати), а това би лишило Хамас и други палестински групировки от значителни финансови ресурси. Палестинците не искат мирът в Близкия изток да бъде постигнат за тяхна сметка чрез игнориране на палестинския въпрос .

Не само палестинците, но и много други араби, иранци и мюсюлмани като цяло не искат Израел, този еврейски колониален проект на ХХ век, да се превърне в нормална държава в Близкия изток, която да бъде призната от всички основни играчи.

Иран, който Израел смята за своя основна екзистенциална заплаха, особено не желае това. Между тях се води ожесточена хибридна война , която всеки момент може да стане много гореща. Израел не си отказва нищо в тази конфронтация и затова не трябва да се обижда на Иран, който плаща със същата монета. Хизбула и Хамас са отлични инструменти за иранците, за да разчистват сметки с Израел.

Какво от това?

Сметката на Хамас и Иран е проста и правилна. Ако Израел, уплашен от планината от трупове, включително собствените си ужасни загуби и руините на Газа, отиде на преговори, те ще спечелят не само тактическа, но и стратегическа победа. Защото за израелците ще стане напълно очевидно, че това ще продължи, че всяка година ще става все по-опасно и затова трябва да напуснат страната, където животът се е превърнал в ад. И този момент ще се приближава все по-бързо.

Ако Нетаняху реши да удави Газа в кръв, да я изтрие заедно с Хамас от лицето на земята, Израел ще потвърди, че е смъртен враг на арабите, иранците и всички мюсюлмани и че не трябва да съществува в Близкия изток . Мирното съжителство на араби и евреи (такива илюзии има сред либералните, леви израелци, както и сред някои ортодоксални евреи) ще стане напълно невъзможно благодарение на геноцида в Газа.

В тази ситуация Русия трябва да предотврати новия фронт, който се отвори в тила на Запада на рождения ден на Владимир Путин, който със сигурност ще премахне Израел от списъка на военните доставчици на Украйна и ще намали подобни способности на Съединените щати. Не бива да се допусне глобална война и разпространението й далеч отвъд региона, по-близо до нашите граници.

Необходимо е внимателно да се следи какво се случва, да се предостави хуманитарна помощ на жертвите от страна , която не е изпратила оръжия, пари и боеприпаси в Киев, и внимателно да се проучат и анализират военните аспекти на конфликта. В края на краищата нещо подобно един ден може лесно да бъде използвано срещу нас.