България наложи такса върху руския природен газ, който се транзитира през нейната територия, което накара търговците да преценяват дали този ход може да предизвика спор с Москва и доставчиците на гориво на фона на и без това нестабилния пазар, съобщава „Блумбърг“.  Унгарският външен министър, чиято страна приема голяма част от транзитирания газ, разкритикува този ход като „неприемлив“. „Заплахата на една държава-членка на ЕС, за газовите доставки на друга държава от ЕС противоречи на европейската солидарност, на правилата и е неприемлива“, заяви Сиярто.

Нов законопроект, който бе публикуван в петък и влиза в сила незабавно, въвежда такса от 20 лева (10,76 долара) за мегаватчас газ от руски произход. Това е около 20% от цената на европейския еталонен газ, търгуван в регионалния хъб в Амстердам.

Въпреки че България не внася газ от Русия за собствени нужди, тя е важен маршрут за силно намалелите потоци по газопроводите, които Русия изпраща към Европа след мащабните съкращения през 2022 г. Почти половината от руския газ по тръбопроводите влиза в България от Турция чрез връзката на „Турски поток“, за по-нататъшни доставки към Унгария, Сърбия и други части на Южна Европа.

Този ход внася нова несигурност в и без това разтърсения пазар. Цените на природния газ в Европа се повишиха през последните дни, тъй като в световен мащаб се увеличават заплахите за газовите потоци, включително от войната между Израел и Хамас, потенциалните удари по ключови експортни заводи в Австралия и уязвимостта на инфраструктурата след неотдавнашния теч в газопровод в Балтийско море, за който има подозрения, че е саботаж.

Миналата година руската компания „Газпром“ спря да снабдява вътрешния пазар на България, след като страната отказа да плаща в рубли за горивото и се насочи към алтернативни доставчици, включително Турция. Миналия месец българските депутати одобриха предложение за постепенно прекратяване на вноса на руски суров петрол, с което страната се изравнява с останалите членове на Европейския съюз.

Газпром не е отговорил веднага на молбата за коментар на българските действия. Но унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, чиято страна приема голяма част от транзитирания газ, бързо разкритикува този ход като „неприемлив“. „Заплахата на една държава – членка на Европейския съюз, за газовите доставки на друга държава от ЕС противоречи на европейската солидарност, на правилата и е неприемлива“, заяви Сиярто в петък от Москва, където участва в енергийна конференция.

Новата такса, която предвижда изключение за компресираните горива, превозвани в специални контейнери, ще се прилага за операторите на мрежи и крайните вносители, но все още не е ясно как ще се отрази на другите участници на пазара. Законопроектът има за цел да изпълни санкциите на ЕС срещу Русия, наложени в отговор на нейното нахлуване в Украйна. Целите му включват „справедливо данъчно облагане на печалбите, реализирани на територията на държавата, и увеличаване на бюджетните приходи“, според законодателите, изготвили мярката.

Източник: „Блумбърг“