Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че светът се е провалил в усилията си да постигне решение за две държави за израелците и палестинците, предаде ДПА. 

„Светът се проваля ужасно“, заяви днес Борел в Пекин, като посочи, че за 30 години не е постигнат успех по отношение на решението за две държави.

Той също така призна, че макар две отделни държави да са желана цел за израелците и палестинците в бъдеще, това няма да реши настоящия конфликт, отприщен миналия уикенд.

„В момента сме свидетели на тежка хуманитарна ситуация в Газа“, каза Борел. Той отново изрази подкрепата си за позицията на ООН, която публично се дистанцира от призива на израелските военни за масова евакуация на северната част на Газа. Толкова много хора не биха могли да тръгнат за толкова кратко време, това е „просто невъзможно, не можете да преместите такъв обем хора“, каза Борел.

Израел има право да се защитава, каза той, като добави, че това трябва да се прави в съответствие с международното право.

Запитан дали е призовал Китай да използва влиянието си в Близкия изток, Борел заяви, че с външния министър Ван И са обсъдили какво може да направи всеки от тях за справяне със ситуацията.

Китай се опитва да запази неутралната си позиция и да поддържа добри отношения с Израел и палестинците, припомня ДПА.

Пекин не осъди нападенията на „Хамас“, но разкритикува факта, че в конфликта са загинали цивилни граждани.

Източник: БТА