В началото на седмицата фючърсите на петрола сорт “Брент” поскъпнаха на лондонската борса с почти четири процента до 88 долара. Нестабилността в Близкия изток изнервя участниците на пазара. Какво да очакваме по-нататък и как това ще се отрази на Русия?

Заплахи и спекулации

Въпреки че палестинско-израелският конфликт се разгръща доста далеч от петролните райони, поради опасения от загуба на иранските доставки, договорите за “Брент” за декември добавиха 3,7 процента. По време на наддаването достигнаха повече от пет.

Коментарите по този въпрос са различни. Така заместник-ръководителят на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач смята реакцията за умерена, предвид обемите нефт и газ, които се добиват в региона и се транспортират през него. Блокирането на маршрута може да има сериозни последици.

Директорът на Фонда за енергийно развитие Сергей Пикин смята, че ограниченията, наложени на Техеран, няма да позволят цените да се покачат твърде високо дори в случай на пълно спиране на доставките. „Иранският петрол е под санкции и въпреки увеличаването на износа през последните години, няма да има такъв недостиг на пазара, който да не може да бъде компенсиран от други страни“, казва той.

Експертът обяснява поскъпването със законите на борсата. Търговците се възползваха от избухването на напрежението в Близкия изток, за да компенсират загубите от миналата седмица, когато ”Уолстрийт Джърнъл” и редица други западни издания съобщиха за споразумение между Саудитска Арабия и Съединените щати за увеличаване на добива през следващата година. Котировките веднага паднаха с повече от 11%, въпреки че нямаше официални изявления от двете страни.

„Пазарът живее от колебанията на цените; това не изисква пряка заплаха. Ако се случи нещо наистина сериозно, покачването ще бъде с десетки проценти“, отбелязва Пикин.

Възможна динамика

Финансистите също не предвиждат недостиг на петрол. По-вероятно е намаляване на търсенето и спад на цените. По-специално, ръководителят на системата на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл няма да се откаже от строгата парична политика, докато инфлацията не падне до целевото ниво. Според прогнозите до края на 2023 г. процентът може да се повиши до 5,6% . Това е изпълнено със забавяне на икономиката. Предприятията, които не са адаптирани към скъпи заеми, ще пострадат и съответно ще намалее производството и потреблението на енергийни ресурси.

„Дори ако рецесията се окаже краткотрайна, най-вероятно Съединените щати ще се върнат на положителна територия след няколко тримесечия; кратък дисбаланс между търсене и предлагане е достатъчен, за да намали цените до 65-75 долара за барел“, казва финансовият експерт Андрей Верников. Той не очаква дългосрочни ефекти.

Въпреки това, доброволните съкращения на производството от Русия и Саудитска Арабия поддържат цените, а Китай, въпреки трудностите в строителния сектор, поддържа покупките на рекордни нива. Освен това всяко влошаване на ситуацията, удължаване на конфликта в Близкия изток или намесата на трети страни в него ще доведе до покачване на цените на петрола.

Търсете изгодата

За Русия все още не се предвиждат проблеми. Напротив, има възможност да се правят пари. Повишаването на цената на сорта “Брент”, макар и в рамките на бюджета, ще намали отстъпката или ще я премахне напълно, смятат анализатори.

През пролетта отстъпките бяха ограничени на законодателно ниво. Миналата година според “Аргус” те са достигнали 40 долара за барел. През април те бяха 34, от май – 28, от юли – по-малко от 15. Енергийният министър Николай Шулгинов обясни, че намаляването на производството на петрол в ОПЕК+ е помогнало за възстановяване на конкуренцията за ресурси и подкрепа на цените. Сегашният ръст на цените увеличава приходите в бюджета и допринася за макроикономическата стабилност“, подчертава Гривач.

При негативен сценарий и загуба на доставки Москва ще може да ги замени. Вече са установени търговски връзки с основните клиенти на Техеран – Китай, ОАЕ, Индия, Сирия. „Във всеки случай всичко ще бъде наред за нас“, добавя Пикин.

Що се отнася до западния пазар, той е затворен за Иран и няма смисъл да чакаме облекчаване на антируските санкции, убеден е Гривач. Но затягане не се очаква – всичко вече е на предела си, поне в енергетиката.