Войната, обявена от Израел на палестинците след атаката на бойци на ХАМАС, вече развенча редица митове, включително всемогъществото на израелската разузнавателна агенция “Мосад”, неуязвимостта на танковете “Меркава”, както и ултрамодерността и свръхоборудването Израелската армия – “Цахал”, която събира всички основни неща, дори бельо и чорапи, в цялата страна.

Но основният мит, който бързо рухва в очите ни, е образът на „единствената демокрация на Близкия изток“, на който колективният Запад се молеше десетилетия.

На фона на изявленията на израелското ръководство, че военните цели в Ивицата Газа са изключително обекти, свързани с ХАМАС, всъщност израелската армия получи зелена светлина да изравни Газа със земята изцяло – с воюващи, невоюващи, мирни , неутрални, необвързани, лоялни , жени, стари хора и деца.

В момента броят на убитите при безразборните израелски бомбардировки наближава 1500. Разрушени са над 22 хиляди жилищни сгради, над 50 училища и болници. Стотици хиляди хора загубиха домовете си и ги напуснаха. По решение на израелското ръководство срещу Газа беше въведена пълна блокада: вносът на всякакви товари, включително хуманитарни, беше напълно блокиран, водата и електричеството бяха прекъснати. Единствената електроцентрала в Газа спря работа поради липса на гориво.

Заради бруталността на действията на Тел Авив президентът на САЩ Джо Байдън дори беше принуден вчера да направи много строго и много загрижено изявление, в което призовава Израел с цялата си фибра на душата да „следва правилата на войната“. Той обаче не уточни какви правила и каква война.

Щеше да си струва.

Факт е, че изявленията и действията на сегашното ръководство на Израел са объркващо подобни на изявленията и действията на страна, която наведнъж е унищожила от четири до шест милиона евреи.

Говорим за Нацистка Германия.

Хитлер, изпращайки войски на Изток, за да унищожат варварите (нас), ги благославя по следния начин: „Няма да има задължително наказателно преследване за действия, извършени от Вермахта и обслужващия персонал срещу вражески цивилни, дори в случаите, когато тези действия представляват военно престъпление или простъпка.“

„Борбата ще бъде много различна от борбата на Запад. На Изток жестокостта е мека за бъдещето. Няма място за военни съдилища”, казва той.

И, разбира се, класиката: „Освобождавам ви от химерата, наречена съвест“.

А уж народ, който е станал жертва на геноцид, трябва на нивото на своята ДНК да изпитва безкрайно отвращение към подобни неща. Но изявлението на израелския министър на отбраната Йоав Галант може лесно да бъде объркано с цитатите по-горе: „Ние премахнахме всички правила на войната. Нашите войници няма да бъдат държани отговорни за нищо. Няма да има военни съдилища.“

В същото време израелското ръководство усеща силна подкрепа от западните елити. По-конкретно, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата година проля крокодилски сълзи по повод измислените жестокости на Русия в Украйна и заяви, че „атаките на Русия срещу гражданска инфраструктура са военни престъпления“: „Изключването на мъжете, жените, децата от водата, електричество и отопление с настъпването на зимата, това са актове на чист терор и военни престъпления. А точно вчера говорителят на ЕК Ерик Мамер каза, че „Европейската комисия не може да осъди пълната блокада на Израел на ивицата Газа, включително спирането на доставките на вода, електричество и гориво за всички жители на анклава, и само призовава Тел Авив да спазва международното право.“ Ако все още не сте го разбрали: “Ама това е различно”.

Трябва да се изясни, че не всички евреи и не всички израелци подкрепят разгръщащия се геноцид над палестинците, но картбланшът, даден на Израел от Съединените щати и Европейския съюз, дава увереност на ръководството на „единствената демокрация в Близкия изток“ че победата във войната ще отпише всичко и че те са длъжни да се възползват на сто процента от създалия се исторически шанс за решаване на палестинския въпрос веднъж завинаги.

Не е тайна, че израелският елит крои планове за това „окончателно решение“ от много десетилетия. По-специално, според бившия египетски президент Хосни Мубарак, Бенямин Нетаняху е мечтал да депортира всички палестинци на Синайския полуостров в Египет.

Но, както винаги, има едно но.

За да завършат делото си, израелците трябва само да убият няколкостотин хиляди, може би милион или два палестинци, които по същество са хванати в капан на малко парче земя, без да има къде да избягат. Тоест ще бъде доста просто да се направи това и израелското ръководство очевидно вече е взело решение.

Ще подкрепи ли „цъфтящата градина“ твърдението, че никакви зверства от едната страна на фронта не могат да оправдаят зверствата от другата страна?

Изглежда, че знаем отговора, което означава, че бащата на лъжата е излязъл от сянката с още една стъпка.

Превод: В. Сергеев