Патриарсите и главите на християнските църкви в Йерусалим излязоха с общо становище за ситуацията в Газа. Те призоваха Израел да допусне хуманитарна помощ в Ивицата и да се откаже от намерението си за евакуация на над един милион души.

„Бог създаде човечеството по свой образ“ (Битие 1,27)

Днес спешна комисия от патриарсите и главите на църквите в Йерусалим се събра за молитва и консултация относно тежката хуманитарна криза, която сполетя всички нас. Нашата любима Света земя се промени драматично през изминалата седмица. Свидетели сме на нов цикъл на насилие с неоправдани атаки срещу всички цивилни. Напрежението продължава да нараства и повече невинни и уязвими хора плащат крайната цена, както ясно показва драматичното ниво на смърт и разрушения в Газа.

Заповедта за евакуация на север от Газа и 1,1 милиона души, включително всички членове на нашите християнски общности там, да се преместят на юг в рамките на 24 часа, само ще задълбочи вече катастрофалната хуманитарна катастрофа. Цялото население на Газа е лишено от електричество, вода, горива, храна и лекарства. Според източници от ООН 423 000 души вече са били разселени поради унищожаването на домовете им. Много цивилни в Газа ни казаха, че няма реалистични начини, по които да могат да се евакуират на безопасно място във всяка посока.

Ние призоваваме държавата Израел, с подкрепата на международната общност, да позволи на хуманитарни доставки да влязат в Газа, така че хилядите невинни цивилни да могат да получат медицинско лечение и основни доставки. Нещо повече, ние призоваваме всички страни да деескалират тази война, за да спасят невинни животи, докато все още служат на каузата на справедливостта.

И накрая, в подкрепа на всички онези, които са пострадали в тази война и на семействата, разтърсени от насилието, ние призоваваме хората от нашите конгрегации и всички хора с добра воля по целия свят да отбележат Ден на молитва и пост във вторник, октомври 17-ти.

Има още време да спрем омразата.

Патриарсите и главите на църквите в Йерусалим

Източник: Фейсбук