Говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина, който изискваше извинение от президента на Украйна Володимир Зеленски за изтребването от украински националисти на полското население във Волинското клане през Втората мирова война, е уволнен, съобщи Ясина на своята страница в социалната мрежа „Екс“, предадоха БТА и ТАСС.

„Говорителят е сапьор, а под всеки сапьор може да се взриви мина. Завършвам изпълнението на задълженията на говорител и благодаря на всички“, написа той.

След заявленията за Зеленски Ясина беше временно отстранен от позициите и дълго се намираше в отпуска. По данни на радиостанцията RMF24, решението за окончателното му уволнение е било прието след като говорителят каза на журналисти преди назначените за 15 октомври парламентарни избори, че „в чужбина ще има избирателни комисии, които навреме няма да преброят гласовете“.

На 16 май в интервю за портала „Онет“ Ясина, отговаряйки на въпроса, трябва ли Зеленски да се извини за клането във Волин, каза, че „след като украинското правителство не е направило това, президентът Зеленски трябва да поеме повече отговорности върху себе си“. Според Ясина той трябва да каже: „Извинявам се, молим за прошка „.

Посланикът на Украйна в Полша Василий Зварич нарече неприемливо и жалко, че полската страна се опитва да наложи на президента на Украйна или на Украйна какво да прави.

Източник: dnes.dir.bg