Лувърът обяви, че затваря днес врати „от съображения за сигурност“. Причината е страх от атентат.

„Лувърът получи писмено съобщение, в което се посочва, че има риск за музея и неговите посетители“, каза говорителят на музея пред АФП, след като обяви затварянето в социалните медии. „Решихме… да го евакуираме и затворим за деня, докато извършим необходимите проверки“, добави той.

Франция мобилизира 7000 военни в подкрепа на патрулите за сигурност след като учител беше убит от ислямски екстремист в Северна Франция. Заплаха за сигурността днес доведе до затвяне на парижкия музей Лувър.

15 000 души са били евакуирани от Лувъра по средата на деня, както съобщава парижката полиция. Мярката е наложена след сигнал за опасност. Прочутият парижки музей в момента е основно претърсван и ще остане затворен през целия ден от съображение за сигурност, а посетителите му ще бъдат обезщетени.

Съвсем очаквано напрежението във Франция расте през последната седмица, особено след атаките срещу Израел. В петък 20-годишен бивш ученик нападна с нож и уби учител в Арас. Във Франция най-големите еврейски и мюсюлмански общности в Европа. Това са над 600 000 души – и евреи, и мюсюлмани.

По-късно и хората от двореца „Версай“ бяха евакуацирани след сигнал за бомба, научи Франс прес от полицейски източници този следобед. Сигналът е подаден чрез анонимно съобщение на сайта moncommissariat.fr. Според източника на АФП дворецът няма да работи до края на деня, предаде БТА.

Франция е била мишена на редица ислямистки атаки като най-тежкото от тях беше едновременното нападение на въоръжени и атентатори самоубийци в развлекателни заведения и кафенета в Париж през ноември 2015 г.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви вчера, че нападението в Арас е свързано със събитията в Близкия изток, където Израел провежда военна офанзива, за да унищожи „Хамас“ след смъртоносното нахлуване на негови бойци в еврейската държава миналата събота.

Източници: „24 часа“