Трогателно е да гледаш как бившите европейски партньори, гърчейки се, се опитват да се промъкнат на руския пазар през палисадата на европейските санкции. Или променят имената на своите „дъщерни дружества“, след което прехвърлят бизнеса на фалшиви зиц-председатели, или ентусиазирано забъркват сиви схеми за доставки. Както се казва, водата ще намери дупка.

Европейските бизнесмени могат да се разберат: руският пазар е просторен и перспективен, руският клиент е богат, щедър и невероятно простодушен. Просто е грехота да се пропусне.

А през есента в Москва, Санкт Петербург и други градове с надмилионно население започват изложби и продажби на чуждестранни недвижими имоти . Разбира се, все още можете да разберете, когато представят нови сгради от Турция или Тайланд. Но и разработчиците от Европа се впускат в изложенията със спираща дъха наглост.

Те предлагат имоти от първокласна и бизнес класа – добре, това е, когато мизерно студио, разделено с прегради от гипсокартон, се представя за „мезонет на брега на морето“. Те обещават добросъвестно „съдействие за получаване на европейско гражданство и разрешение за пребиваване“. Те рисуват прелестите на преместването и предлагат „защита на активи в чужбина“: слушайте, кълна се в майка си, нали?

Удивителното не е, че те лъжат – ако не излъжеш, няма да продадеш – удивително е, че гражданите ходят на тези изложби и изучават предложенията със замислен поглед. Обикновено на такива панаири яйце не може да пуснеш – това, между другото, е добър отговор на онлайн коментаторите, които винаги стенат за „мизерстващия руски народ“. Но бих искала да напомня на потенциалните купувачи, че са на път да бъдат преметнати.

От година на година европейските страни примамват руски купувачи на недвижими имоти, обещавайки им това и онова, а след това демонстративно ги мамят. Балтийските страни, спомням си, рекламираха получаването на разрешение за пребиваване за закупуване на къща или апартамент. След началото на СВО всички тези разрешения за пребиваване бяха отменени. Купувачите в Португалия са били измамени по абсолютно същия начин с изтегляне на вече издадени документи.

Добре, собствениците на имота се опитаха да го продадат, но не се получи. Те купуваха на умишлено завишени цени – в противен случай би било невъзможно да се получи разрешение за пребиваване. Те ще трябва да продадат с огромна отстъпка – тоест, те отново ще бъдат та загуба.

Но това не е достатъчно. В Латвия, например, по принцип е невъзможно чуждестранно лице да продаде апартамент: банките отказват да обслужват клиенти с руски паспорт. Това означава, че ще трябва да прибягвате до някакви сиви схеми и да се съгласявате с всички условия, които хитрите наддавачи поставят.

Но какво ще стане, ако не продавате, а се опитате лично да се насладите на европейски недвижими имоти? Тук също има непреодолими препятствия. Руснаците просто няма да бъдат допуснати в балтийските страни. Става все по-трудно да се получи виза за страните от стара Европа.

Преди удивителните хора от Русия купуваха недвижими имоти в Европа именно за да улеснят кандидатстването за Шенген. Всъщност това е толкова лудо, колкото да си купите нова кола, за да получите отстъпка от бензина на бензиностанцията. Е, добре, Господ да е с тях.

Но сега и тази схема не работи – наличието на къща, например във Финландия, изобщо не гарантира, че ще ви пуснат във Финландия. Виза може да не бъде издадена, дори ако собственикът трябва да осигури ремонт на имота си. Тоест, ако нещо изтече върху главите на съседите, тогава той смирено ще им платите щетите, но няма да може да премахне теча.

Освен това, дори ако сте получили шенгенска виза, съблекли сте се до гащи на митницата, преминали сте през санитарна обработка и все пак сте стъпили на „свещените камъни на Европа“, тогава друго чудо може да ви очаква във вашия апартамент или къща. В Испания, Италия и Португалия скуотерите станаха по-активни след ерата на коронавирусните блокировки. Сега, на фона на обедняването на Европа, това е просто епидемия.

Скуотери са учтиво име за хора, които обитават чужди апартаменти. Най-често това са нелегални мигранти. Ако нахлуят в апартамента ви някъде близо до Барселона ще бъде изключително трудно да ги изгоните. Ако имат деца е почти невъзможно. Ще трябва да отидете в съда, да обикаляте на заседания и да прекарате дълго време в доказване, че сте собственик. През цялото това време ще плащате комунални услуги и данъци. Предвид сегашното отношение към руснаците, далеч не е сигурно, че съдията ще вземе ваша страна.

Но какво да кажем за свещеното право на частна собственост? Ами не работи от дълго време, ако не сте забелязали. Особено когато става дума за руски граждани. Можете, разбира се, да се опитате да съдите, но не е факт, че ще се получи: законът е просто теглич.

Дори свръхбогатите граждани са под ножа. Преди година в Лондон Михаил Фридман беше задържан, домът му беше претърсен, всичките му активи и банкови сметки бяха иззети, а картите му бяха блокирани – не само на него, но дори и на слугите му. Никакви милиарди не помогнаха. Сега Фридман се оплаква на журналисти как е бил „унижен“ в Англия.

И всичко това, защото тези, които искат да избегнат финансови загуби и предпочитат да се унижават в Европа, получават и загуби, и унижение в една бутилка, както се казва. Това е една поучителна история за всички, които се опитват да „защитят” капитала си, като го изнесат в чужбина и се движат по европейските панаири за недвижими имоти.

Да беше беше преди двадесет години. Тогава в Русия имаше дългосрочни строителни проекти и предприемачите понякога фалираха. Но сега всичко работи като часовник. Какво ви пречи да инвестирате спестяванията си в апартамент в Анапа или къща в Суздал? Елате на почивка и го отдайте под наем на туристи през свободното си време. И никакви визи за вас, никакво суетене с документи, никакви шашми с данъци, никакъв страх, че просто ще ви вземат всичко – без обяснение, просто ей така, на базата на грешен произход.

Време е да се откажем от илюзиите: в Европа свещената крава, наречена „частна собственост“, отдавна е заклана. Инвестициите в нейните „свещени камъни“ са чисто токсични. Трябва да инвестирате в Русия, в противен случай „ще се мъчите да гълтате прах“.