Израелски въздушни удари по Ивицата Газа през последните 24 часа са убили най-малко 324 палестинци, други 1000 са били ранени, съобщи днес здравното министерство на Газа, предаде Ройтерс. Според информациите на това ведомство сред загиналите са най-малко 126 деца и 88 жени, допълва БТА.

Според палестинските здравни власти жертвите в района са 2215, ранените наближават 10 хиляди, а има 54 убити и ранени и на Западния бряг. Хиляди палестинци избягаха от северната част на ивицата Газа в очакване на очакваното израелско сухопътно настъпление.

„Около ивицата Газа израелските части заемат формация в подготовка за следващия етап от операциите“, каза израелският военен говорител подполковник Йонатан Конрикус на видео брифинг рано в събота. „Те са навсякъде около ивицата Газа, на юг, в центъра и на север, и се подготвят да изпълнят каквато и цел да получат, каквато и задача да им бъде поставена.“

В квартал Тел Ал-Хава в град Газа, част от района, който Израел нареди да бъде евакуиран, военни самолети бомбардираха жилищен район през нощта, удряйки няколко къщи, според жители, които публикуваха призиви в платформите на социалните медии. Стотици жители на квартала са се скрили в близката болница Кудс и планирали да се присъединят към бягащите на юг сутринта, описва „Ройтерс“.

„Преживяхме нощ на ужас. Израел ни наказа, защото не искахме да напуснем дома си. Има ли бруталност, по-лоша от тази?“, каза баща на три деца по телефона на „Ройтерс“ от болницата, отказвайки да назове името си от страх от репресии. „Никога нямаше да си тръгна, предпочитам да умра и да не си тръгвам, но не мога да видя как съпругата ми и децата ми умират пред очите ми. Безпомощни сме.“

В същото време в петък „Хамас“ отново призова населението да не изпълнява инструкциите на израелската армия и да стои по домовете си. Появиха се и съобщения за издигане на постове по някои пътища с цел да се попречи на палестинците да избягат от бомбардировките. „Хамас“ се закле да се бори до последната капка кръв и каза, че заповедта за напускане е израелски трик, за да принуди жителите да се откажат от домовете си. Джамиите в град Газа отправиха призиви към хората да останат.

Израелската армия вече направи няколко кратки навлизания в Ивицата Газа с помощта на танкове и бронирана техника, като съобщава за прибрани тела на отвлечени преди седмица от терористите и залавяне на поне двама от лидерите на групировката.

Командир на ислямисткото движение „Хамас“, ръководил кървавото нападение срещу Израел на 7 октомври, е убит от израелската армия, пък заяви днес израелски военен говорител, цитиран от Франс прес.

„Командир на подразделението „Нухба“ (в превод от арабски означава „елитен“ – бел. АФП) на „Хамас“, ръководил миналия уикенд нападението срещу израелски населени места близо до ивицата Газа, бе убит при въздушна атака“, се казва в комюникето на говорителя.

В Хан Юнис – другото голямо селище в южната част на Ивицата Газа, израелски самолети удариха четириетажна сграда, убивайки и ранявайки няколко души. Десетки палестинци се втурнаха натам, за да помогнат за спасяването на хора, блокирани в развалините.

„Това е геноцид, не война, това е геноцид. И това е опит за изселване на хората от ивицата Газа, но това няма да се случи“, каза местният жител Мохамад Садек, цитиран от „Ройтерс“. „Мъченици са заклещени под развалините и досега нито ние, нито медиците, нито гражданска защита успяхме да ги извадим.“

Израел твърди, че заповедта за напускане е временна и е хуманитарен жест за защита на жителите от вреда, докато унищожава въоръжените от „Хамас“, окопали се в град Газа. Организацията на обединените нации казва, че толкова много хора не могат да бъдат безопасно преместени в обсадения анклав, без да се причини хуманитарна катастрофа.

„Удряме враговете си с безпрецедентна мощ“, каза израелският премиер Бенямин Нетаняху в изявление, което бе необичайно, защото бе излъчено по телевизията след началото на еврейския шабат в петък. В него премиерът на практика не обяви нищо ново, което създаде известно объркване защо е било нужно да се нарушава традицията.

Организацията на обединените нации изчисли, че десетки хиляди палестинци са се насочили на юг от северна Газа след израелската заповед в петък, добавяйки към 400 хиляди жители на Газа, които вече са разселени по-рано през седмицата.

„Първоначално не бяха осигурени безопасни коридори, за да могат хората да изпълнят заповедите да се придвижат на юг. Стотици хора, включително семейства, трябваше да избягат пеша. Има опасения относно продоволствената сигурност и достъпа до вода, подслон и здравни грижи на новите вътрешно разселени лица“, заявиха от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

ООН и други институции призоваха Израел да вдигне пълната си обсада на Газа, за да може помощта да влезе. „Нуждаем се от незабавен хуманитарен достъп в цяла Газа, за да можем да доставяме гориво, храна и вода на всеки нуждаещ се“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в петък. „Дори войните имат правила.“

Съединените щати твърдо подкрепиха своя съюзник Израел, но го призоваха да избягва цивилни жертви.

Президентът Джо Байдън каза, че справянето с хуманитарната криза е основен приоритет. Екипи на САЩ в региона работят с Израел, Египет, Йордания, други арабски правителства и ООН, каза той. „По-голямата част от палестинците нямат нищо общо с Хамас и ужасяващите атаки на Хамас“, каза Байдън. „И те също страдат в резултат на това.“

САЩ съобщиха в ранния следобед, че работят с Израел, Египет и Катар да бъде отворен граничният пункт Рафа към Египет, за да влезе пристигащата със самолети хуманитарна помощ и да бъдат пропуснати част от бягащите палестинци.

Каквото и да е отваряне на пунктовете в посока Египет трябва да бъде координирано с Израел ли най-малкото след контакт с израелската страна, напомни армейският говорител в събота. „Засега това не се случва“, допълни вицеадмирал Даниел Хагари.

Източници: Ройтерс