Израелските военни са убили мъж, заподозрян в организирането на нападенията на бойци на Хамас през миналия уикенд, съобщиха Израелските сили за отбрана, предаде ДПА. Според ЦАХАЛ Мерад Абу Мерад, ръководител на системата за въздушно наблюдение на Хамас в град Газа, е бил до голяма степен отговорен за ръководенето на бойците по време на нападенията.

Бойците на Хамас изстреляха хиляди ракети от Газа, пробиха граничните защити и след това извършиха брутално безчинство в общини и на музикален фестивал в Южен Израел, като убиха над 1300 души и раниха 3391. Израел съобщи, че са били взети и около 100-150 заложници.

Израел отговори с безпрецедентни бомбардировки на Газа. По данни на министерството на здравеопазването на ивицата Газа повече от 1900 палестинци са били убити, а над 6600 са били ранени при израелските атаки.

През нощта израелски военни самолети нанесоха удари по десетки цели на Хамас в ивицата Газа, като поразиха бойци на „Нухба“(специално подразделение във военното крило на Хамас) в крайбрежния анклав.

Междувременно израелските военни съобщиха, че се забелязва „значително движение“ на юг от палестински цивилни, ден след като нареди на жителите на град Газа да избягат, а израелският премиер обеща по-нататъшно отмъщение за безчинствата на Хамас, предаде Ройтерс. Вчера повече от един милион жители на северната част на Газа получиха предупреждение от Израел да избягат на юг в рамките на 24 часа, като  крайният срок изтече в 5 ч. днес сутринта.

Смята се, че десетки хиляди палестинци са се отправили на юг от северната част на Газа след израелската заповед, данни на ООН  сочат, че повече от 400 000 палестинци са били вътрешно разселени поради военните действия преди издаването на директивата от Израел. Много други обаче заявиха, че ще останат, посочва Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че се провеждат консултации с регионалните правителства относно хуманитарната криза в Газа, тъй като палестинците са попаднали в капан, изпитват недостиг на електроенергия и недостиг на храна и вода на фона на ожесточените израелски бомбардировки.

Източник: БТА