Уважаван философ е този, който кратко и точно изразява нещо, което мнозина вече са разбрали или почувствали отдавна без него. В случая американският публицист и блогър заслужи уважение, като каза: „климатично-промишленият комплекс” не е същата, а много по-голяма заплаха за човечеството от военно-промишления комплекс, за който предупреди президентът Дуайт Айзенхауер.

Това е добра идея и защото ясно показва какви пружини движат световната политика и идеология. А също и защото нашият блогър обяснява, че по същество има малко разлики от механиката на военно-промишления комплекс, за която говори президентът. Освен мащаба, новата заплаха е по-голяма от предишната.

Речта на Айзенхауер от 17 януари 1961 г., когато той предава поста на Джон Кенеди и в същото време предупреждава хората си за опасността, е интересна, тъй като той е първият, който кратко и ясно очертава механиката на „вечния двигател“ на военно-промишления комплекс: той произвежда оръжия, като иска пари от властите за това (тоест от народа), но той самият отправя заплахи, провокира войни, за да не спре това колело на разходите. И така нататък – докато не смачка цялата политика, власт и държавата като цяло. И освен това, както показа практиката, значителна част от света. Тоест, говорим за международна структура, която контролира всички държави, принадлежащи към Запада.

Няма нищо уникално в тази механика; много хора я използват. Класика от учебниците по политически науки от миналия век бяха описания на същата работа на петролното и газовото лоби, което повлия на войната и политиката в световен мащаб, а също и финансовото. В края на века светът започна драстично да се променя, защото на преден план излязоха нови групи от бизнес интереси – съюз от медицински и информационни лобита, работещи на един и същ принцип: самите те заплашват, самите те изискват адекватни действия от правителства и се надуват с пари до краен предел.

И сега публицист на име Крис Тайго, който пише колони за почти всички публикации от десния, републиканския фланг, ни обяснява, че климатично-промишленият комплекс е точно същото нещо и също заплашва целия свят.

Но има разлика. В сравнение с мащаба на новите лобита добрият стар западен военно-промишлен комплекс изглежда направо мъничък. Тайго казва: изглежда има малка разлика в методите. В първия случай имаме парад на военни и експерти, които бият барабана на съветската (или друга) заплаха, изисквайки все нови разходи за оръжие. Във втория, вместо военни, има мошеници и техните верни и неграмотни новобранци, които ни плашат с „климатични промени“, а зад тях стоят безброй предприятия, които се възползват от новите технологии, които са измислили. Ролята на властта е същата – да плаши народа и да хвърля пари в нови широко отворени уста.

Но разликата е, казва той, че старите лобита не са стигнали дотам, че да влязат буквално във всеки дом – за предпочитане по целия свят, предписвайки какви продукти да се купуват, как да се стоплят, как да живеят, какво да говорят и пишат, унищожавайки човешките свободи и в същото време околната среда. В името на климата може всичко.

Е, така е. Достатъчно е да погледнете какви заповеди и програми издава екипът на Джо Байдън, да не говорим за Зелените в Германия, за да разберете: новите лобита са по-лоши от старите.

Има един проблем. Публицистът Крис Тайго не е президент на САЩ, думата му не звучи толкова силно. Между другото, не е като Айзенхауер да е повлиял сериозно на ситуацията – същият военно-промишлен комплекс все още се справя добре днес. За да се победи зелената зараза , ще са необходими мощни и международни усилия.

И има проблеми с това. Западът, тоест същият климатично-индустриален комплекс, досега сравнително успешно плаши целия свят със зелените си глупости. Това става първа точка в дневния ред на всякакви международни срещи – в ООН, скоро в АТИС (какво искате, председателството е американско), в Г-7. И наистина навсякъде. Те работят компетентно: смесват с идеята си за тоталната деиндустриализация на човечеството и намаляването на стандарта му на живот всякакви други, често разумни, инициативи по проблемите на околната среда. И се опитайте да се откажете от всичко това. Друго лоби – информационното лоби, „голямата цифра“ – ще изправи срещу вас значителна част от собственото ви население, което искрено вярва във всичко зелено и неизбежно

Всеки световен политик, който се осмели да го каже така, както е – „спрете да ни плашите с вашите фалшификати и да мачкате хората навсякъде“, рискува значителен риск. И отново за Айзенхауер: не напразно той произнесе тази реч едва в последния ден от своето президентство.

Световната практика обаче показва: винаги има хора, които знаят как да кажат високо и ясно в точното време и на точното място това, което мнозина вече мислят. И тогава започват процеси за ограничаване на онези, които са прекалили, които са смятали, че няма кой да им излезе на глава.

Превод: В. Сергеев