През последните седмици Северна Корея е доставила на Русия „повече от хиляда контейнера“ с военно оборудване и боеприпаси, съобщи вчера говорител на Белия дом, цитиран от Франс прес.

Това оборудване ще бъде използвано „за нападения над украински градове и за убийства на украински цивилни“, заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, в разговор с журналисти.

Говорителят представи инфографика, илюстрираща, по думите му, маршрута на определени контейнери от пристанище в Северна Корея до руски склад в близост до границата на Русия с Украйна.

Джон Кърби заяви, че в замяна Северна Корея се стреми да получи руско военно оборудване и „съвременни технологии“, по-специално самолети, ракети, бронирани машини и оборудване за производство на балистични ракети.

САЩ „вече са наблюдавали руски кораби, разтоварващи контейнери в Северна Корея, които може да са първите доставки“ на руско военно оборудване.

„Това нарастващо военно партньорство между Северна Корея и Русия, включително чрез трансфер на технологии . . . , застрашава стабилността на региона и международния режим за неразпространение на оръжия“, изтъкна Кърби.