Израел нанесе удари по Сирия, съобщи пресслужбата на израелската армия, цитирана от Франс прес и ТАСС. Тя уточни, че артилерийската стрелба е в отговор на обстрел от сирийска територия.

„В следствие на първоначалните съобщения за задействани сирени за тревога в населените места Авней-Ейтан и Алма артилерията на Израелските сили за отбрана в момента нанася удари по източника на стрелбата в Сирия“, се казва в прессъобщението.

Ройтерс цитира съобщение на израелската армия, според което две ракети са изстреляни от сирийска територия, като са паднали в пуст район. В друго изявление Израелските сили за отбрана отбелязват, че са задействани системите за противовъздушна отбрана в близост до границата с Ливан, като е прехваната „подозрителна цел“, дошъл от ливанска територия.

Според сирийското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, Израел е атакувал летището на Алепо и го е извадил от строя. Това вече се бе случило в четвъртък.

„Израелският враг извърши въздушно нападение откъм Средиземно море, западно от Латакия, като целта бе международното летище на Алепо. Бяха нанесени материални щети на летишето и то бе извадено от строя“, се казва в изявлението на министерството на отбраната на Сирия. За момента израелската армия не е отговорила на запитването на Ройтерс по тази тема.

Агенцията отбелязва, че летището в Дамаск все още е извън строя. Сътрудници на Ройтерс информират, че целта на израелските удари по летището в Дамаск е да се пресекат иранските доставки за Сирия. Влиянието на Техеран в тази страна от Близкия изток нарасна, откакто Иран започна да подкрепя президента Башар Асад в гражданската война, започнала през 2011 г.