На фона на подкрепата, оказана от американците на Израел, възниква въпросът за помощ на други съюзници на САЩ – в частност Украйна. Във Вашингтон има дебат по този въпрос. Възможен ли е компромис между Конгреса и Белия дом и какво да очаква киевският режим?

Помощта не е безкрайна

Дълго време украинският въпрос беше може би единственият, по който противоборстващите партии – Демократическа и Републиканска – бяха на едно мнение. Но със засилването на конфликта и нарастването на исканията от страна на Зеленски се появи разделение сред законодателите – не само по партийна линия, но и конкретно сред „слоновете“ (републиканците). Твърдите консерватори сред последните дори успяха да гарантират, че законопроектът за краткосрочните разходи, приет миналия месец (за да се избегне спиране на работата на правителството), няма да включва ново финансиране за Украйна. Въпреки че „магаретата“ (демократите) и президентът Джо Байдън настояваха за това.

След атаките срещу Израел украинският въпрос придоби ново измерение в Конгреса. И демократите, и републиканците очаквано подкрепиха предоставянето на всякаква необходима помощ на еврейската държава, главният съюзник на Америка в Близкия изток. Не е ясно обаче дали Вашингтон ще предприеме това едновременно с въоръжаването на режима в Киев.

„Обявихме отпускането на 200 милиона (за Украйна) и ще продължим да помагаме, доколкото можем, но помощта няма да бъде безкрайна“, каза координаторът за стратегически комуникации на Белия дом Джон Кърби. Според него сега САЩ са в състояние да подкрепят както Украйна, така и Израел. Но за колко време, представителят на администрацията не уточни. В тази връзка фракциите в Конгреса и президентът търсят общо решение.

Един пакет вместо два

Според няколко американски медии, позовавайки се на свои източници, Белият дом обмисля възможността да свърже Украйна със спешната помощ към Израел. Комбинирането на двата пакета военна подкрепа ще увеличи шансовете Конгресът да одобри финансиране за Киев. “Ен-Би-Си Нюз”” цитира служител, който вярва, че подобна стъпка има смисъл, тъй като ще „притисне крайната десница“, която се противопоставя на разходите за Зеленски, но е в полза на еврейската държава.

Кърби, коментирайки новината, отказа да каже дали Белият дом ще свърже двете ситуации. Но вариантът изглежда доста жизнеспособен и дори необходим. За да избегне спирането, отложено от временния закон, Конгресът трябва да постигне съгласие по бюджет. И разглеждането на единен пакет очевидно ще ускори процеса, казва умереният републиканец Тони Гонзалес, член на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса). В същото време например неговата колежка и съпартийка Елиза Щефаник е против варианта за сливане. Според нея „слоновете“ в долната камара имат достатъчно гласове, за да прокарат пакет изключително за Израел. Проблемът е дали това ще бъде одобрено в горната камара – Сената, където „магаретата“ имат мнозинство.

Има и други гласове сред републиканците (демократите като цяло нямат конфликт относно помощта за двете страни). Конгресменът Кели Армстронг е едновременно про-Украйна и про-Израел. Той обаче се притеснява, че комбинирането на пакети от помощ ще затрудни проследяването на реално отпуснатите средства на Киев. Това обикновено е отдавнашно оплакване на някои „слонове“, които смятат, че украинските средства трябва да се наблюдават по-внимателно, за да се избегнат нецелесъобразни разходи. „Ако се опитат да ми наложат повече пари в Украйна, без да ми кажат какъв е планът за действие, това ще бъде истински проблем – не само за мен, но и за много хора“, казва Армстронг.

Аргументи на страните

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл прави паралели между източноевропейските и близкоизточните конфликти в колона за “Уолстрийт Джърнъл”. И това оправдава необходимостта от едновременна помощ на киевския режим и еврейската държава. „Както видяхме в Украйна, липсата на решителни действия може да удължи конфликта и да увеличи разходите“, пише той, като подчертава, че „изискванията на Израел в тази война ще бъдат различни от украинските“.

Други поддръжници на комбинирането на пакети от помощ също твърдят, че технологичните нужди на “Цахал” и ВСУ са различни. Следователно, смятат те, подкрепата на една страна няма да отслаби покровителството на другата: става дума за други видове оръжия, чието производство освен това ще бъде стимулирано от американския военно-промишлен комплекс.

В същото време анализатори, включително тези, които подкрепят Украйна и Израел, предупреждават за други опасности от комбинирането на пакетите. „Подкрепям и двете, но не трябва да ги свързваме заедно“, казва Ариел Коен, старши сътрудник в Евразийския център на Атлантическия съвет. „Това би било прекалено политизиране на помощта за Израел и трябва да го обосновем”, допълва той.

Както подчертава “Вашингтон Пост”, подобен ход може също да отблъсне някои „прогресивни“, които са осъждали действията на израелците в миналото. “Ню Йорк Таймс” в тази връзка цитира конгресмена Илхан Омар: „Вместо да продължат безусловните продажби на оръжие и военна помощ за Израел, аз призовавам Съединените щати най-накрая да използват дипломатическата си мощ за постигане на мир.“ Но, отбелязват американските медии, „лявата опозиция на Конгреса едва ли ще включва повече от шепа демократи в Камарата на представителите“. Противопоставянето на крайнодесните в случая е много по-сериозно.

Ролята на личността

Работата на Конгреса се усложнява не само от напрегнатите срокове за приемане на бюджета, противоречията вътре и с Белия дом, но и от липсата на постоянен председател на Камарата на представителите. Постът остана свободен след безпрецедентната оставка на Кевин Маккарти, републиканец, отстранен от крайнодесни членове на партията именно заради неговите отстъпки към демократите по Украйна. Съгласно сегашния правилник на Камарата, председателят е този, който придвижва законодателството. И е невъзможно да се одобри какъвто и да е пакет чуждестранна помощ, докато не бъде назначен приемник на Маккарти.

В момента Патрик Макхенри изпълнява задълженията. Правомощията му са изключително ограничени, той трябва само да осигури избора на нов председател. Тъй като Камарата на представителите никога досега не е оставала без главен модератор, няма правила за това кой може временно да поеме всички нейни функции. На теория законодателите имат властта да дадат на Макхенри правомощията, от които се нуждае. Досега този въпрос не е обсъждан подробно.

Дори да е възможно бързо да бъде избран нов постоянен председател, перспективите за Украйна не са от най-оптимистичните. Един от основните претенденти за заместник на Маккарти, Джим Джордан, открито се противопоставя на подкрепата от Киев. Другият, Стив Скализ, е умерен. Но той може да последва крайната десница, за да избегне съдбата на своя предшественик. Броят на противниците на спонсорирането на киевския режим в Конгреса неумолимо расте, отбелязва “Вашингтон Пост”. Миналия месец 93 републиканци гласуваха за поправка, предложена от Мат Гейц за забрана на всяка военна помощ за Киев. Още през юли само 70 души са отговорили на подобна оферта. Сега Гейц има нов коз в лицето на израелския фактор. И влиянието на конгресмена, който инициира първата успешна оставка на председателя в историята на САЩ, не може да бъде подценено.