„Горещият“ конфликт между Запада и Русия, ако се случи, няма да се ограничи до специална военна операция, „това ще бъде съвсем различна война“, каза руският президент Владимир Путин в интервю за „Москва. Кремъл. Путин” по телевизионния канал “Россия-1”, съобщава ТАСС. Русия в отношенията със Запада, следвайки добре известния древен принцип, се „готви за война“, но иска мир, заяви руският лидер.

„Не мисля, че това са някакви здравословни мисли, които идват на ум на здрави хора, защото да се каже, че Съединените щати се готвят за война с Русия… Ние всички се готвим за война, защото следваме известния древен принцип: „искаш ли мир, готви се за война“. Но ние изхождаме от това, че искаме мир“, подчерта Путин.

Така, на въпрос на водещия Павел Зарубин, той коментира препоръката на комисията на Конгреса на САЩ да се подготви едновременно за война както с Русия, така и с Китай, включително като се вземе предвид вариантът за ядрена конфронтация.

„Ние изхождаме от факта, че искаме мир и ако искат да воюват с Русия, това е съвсем друга война, това не е специална военна операция“, подчерта Путин.

Никой здравомислещ човек не трябва да допуска възможността за война между ядрени сили, каза руският президент. „Ако говорим за война между велики ядрени сили, това е съвсем друга история“, каза Путин, сравнявайки подобна конфронтация със специалната военна операция и конфликта в Близкия изток. „Не мисля, че на хората със здрав разум може или трябва да им минава в главата тази идея. Но ако и мине, това само ни кара да сме предпазливи“.

„И още повече -, продължи той, ако говорим за възможността за война и с Русия, и с Китай. Това са глупости, разбира се. Не мисля, че всичко това е сериозно. Според мен те просто се плашат един друг“, предположи руският президент.

Конфликтът в Близкия изток, колкото и да е мащабен, дори не бива да се сравнява с руската специална военна операция в Украйна, заяви Путин. „Погледнете Близкия изток, там наистина ли е специална военна операция? Наистина ли е сравнима?“, попита водещия руският президент.

Източник: ТАСС