Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да гласува утре проекторезолюцията за конфликта между Израел и „Хамас“, предаде Ройтерс. Агенцията уточнява, че проекторезолюцията призовава за хуманитарно прекратяване на огъня и осъжда насилието срещу цивилни, както и всички прояви на тероризъм.

Руският заместник-постоянен представител при ООН Дмитрий Полянски каза, че в текста не са правени никакви промени, откакто той е бил внесен в 15-членния Съвет за сигурност в петък. Полянски очаква гласуването в САЩ да бъде насрочено за 15:00 ч. местно време утре (22:00 ч. българско време).

Проекторезолюцията от една страница съдържа и призиви за освобождаване на заложниците, за достъп на хуманитарна помощ и за безопасна евакуация на нуждаещите се мирни граждани. Тя е адресирана до Израел и до палестинците и в нея не е назована пряко палестинската радикална групировка „Хамас“ която извърши безпрецедентната изненадваща атака срещу Израел сутринта на 7 октомври.

Всяка резолюция на Съвета на сигурност на ООН се нуждае от най-малко девет гласа в нейна полза и в същото време да не бъде наложено вето от някоя от постоянните членки – САЩ, Великобритания, Франция, Китай или Русия.

Ройтерс отбелязва, че САЩ по традиция пазят своя традиционен съюзник Израел от каквото и да е действие на Съвета за сигурност. Агенцията припомня, че вчера Израел обяви, че подготвя сухопътно нападение срещу подкрепяното от Иран движение „Хамас“ в ивицата Газа.

Израел призова палестинците, които живеят в гъстонаселения анклав, да се придвижат на юг, колкото се може по-близо до границата с Египет, където е контролнопропускателният пункт Рафа. Израел се зарече да унищожи „Хамас“ в акт на отмъщение за нападението от 7 октомври.