Израелските войски планират да „изравнят със земята“ град Газа и районите на север от него в операция с участието на военновъздушните сили и използването на американски управляеми бомби. Това мнение изрази в своя блог Substack журналистът и носител на наградата „Пулицър“ Сиймур Херш, позовавайки се на свои източници, предаде ТАСС.

„След като гладуващото цивилно население бъде принудено да напусне, оперативните планове на Израел изискват военновъздушните сили да унищожат останалите структури в и на север от Газа. Град Газа ще престане да съществува“, посочва журналистът. – Тогава Израел ще започне да хвърля американски бомби с тегло 5 хиляди фунта (2,2 тона – бел. ТАСС), известни още като „бомби за разбиване на бункери“ с JDAM (с комплект за прецизно насочване – бел. ТАСС), върху изравнените със земята територии „.

Както отбелязва Хърш, подобрена версия на американските управляеми бомби, смятат израелските военни, ще може да проникне на дълбочина от 30-50 м, преди да избухне, което ще унищожи подземните производствени мощности на ракети и други оръжия на радикалното движение Хамас. От своя страна, представител на движението в разговор с журналист изрази увереност, че американските авиобомби няма да могат да поразят цели на Хамас, тъй като те се намират на дълбочина около 60 м под земята.

Освен това , посочва Хърш, според плановете на израелската армия веднага след бомбардировките пехотата ще бъде разположена за „провеждане на операции по разчистване“, а именно за „издирване и убиване“ на бойци на Хамас, които са успели да оцелеят след въздушните удари. Според източника на журналиста масираната бомбардировка на Газа може да започне още в неделя или понеделник, а времето на атаката зависи от темповете на евакуация на населението от града.

Израел разчита на Катар и Египет да финансират палатков лагер за повече от милион палестински бежанци на границата на ивицата Газа, твърди още Хърш. „В краткосрочен план, както ми каза израелски източник, Израел се опитва да убеди Катар (…) да се присъедини към Египет във финансирането на палатков град за милион или повече бежанци“, пише Хърш.

„Едно от местата за лагера може да бъде отдавна изоставено парче земя в северната част на Синайския полуостров близо до границата с Газа, където е било разположено израелско селище, известно като Ямит, когато Израел превзема полуострова след победата в Шестдневната война през 1967 г. Жителите на селището бяха евакуирани и районът беше разрушен от Израел, преди Синай да бъде върнат на Египет през 1982 г. Израел очаква Катар и Египет да поемат решението на проблема с бежанците“, добавя журналистът.

Източник: ТАСС