Ако Иран се намеси в израелско-палестинския конфликт, световната икономика ще изпадне в рецесия, а цените на петрола ще скочат главоломно, пише Bloomberg. Причината е, че една пета от дневните доставки на петрол за света минават през Ормузкия проток, който Иран може да затвори.

Анализаторите на Bloomberg Economics разглеждат въздействието върху глобалния растеж и инфлацията при три потенциални сценария: с враждебни действия, ограничени до голяма степен до Израел и палестинските територии; с разпространението на конфликта в Ливан и Сирия; и с пряка конфронтация между Израел и Иран.

Въпреки че и трите сценария вероятно ще предизвикат скок в цените на петрола, по-висока инфлация и по-бавен глобален икономически растеж, пълномащабна война между Иран и Израел би причинила най-много щети, твърдят анализатори.

„Колкото по-широко се разпространява конфликтът, толкова повече неговото въздействие става глобално, а не регионално. Конфликтът в Близкия изток може да изпрати трусове по света, защото регионът е ключов доставчик на енергия и ключов корабоплавателен проход“, пишат те.

В този случай цените на петрола могат да скочат до 150 долара за барел. Глобалната инфлация вероятно ще нарасне до 6,7% от сегашната прогноза на МВФ за 2024 г. от 5,8%. Глобалният растеж вероятно ще се свие с 1% спрямо сегашните прогнози за следващата година до 1,7%. Това би било най-лошата цифра от 1982 г. насам и в парично изражение би струвало на световната икономика приблизително 1 трилион долара.

„Свободният производствен капацитет в Саудитска Арабия и ОАЕ може да не спаси ситуацията, ако Иран реши да затвори Ормузкия проток, през който преминават една пета от дневните доставки на петрол в света. Ще има и по-екстремна рискова промяна на финансовите пазари“, предупреждават анализаторите.

Ефектите ще се усетят бързо, твърдят анализатори, защото много страни все още се борят с инфлацията, причинена от свързаните с Украйна санкции на Запада срещу Русия, които преориентираха световната търговия, включително петролните и газовите потоци. Те предупреждават, че нова война в регион, произвеждащ енергия, може да тласне световната икономика към рецесия.

Bloomberg отбелязва обаче, че пряк конфликт между Иран и Израел все още е „сценарий с ниска вероятност“.

Военните действия между „Хамас“, които управляват Газа, и израелската армия вече предизвикаха скок в световните цени на петрола. Международните фючърси на петрола сорт Брент с доставка през декември затвориха на ниво от 90,8 долара за барел в петък, в сравнение с приблизително 84 долара за барел седмица по-рано.

Източник: obektivnio.bg