Обявената сухопътна операция на Израел срещу бойците на Хамас в ивицата Газа може да доведе до огромни жертви и от двете страни и рискува да въвлече други държави в конфликта. Това пише Washington Post, позовавайки се на експерти.

„Смятам, че те (Израелските сили за отбрана – бел. ред.) ще се втурнат там, това ще бъде кървава баня“, цитира изданието думите на пенсионирания генерал Кенет Маккензи, бивш началник на Централното командване на армията на САЩ. Той също така предполага, че „насилието ще продължи много по-дълго от неотдавнашното нападение на Хамас“ и че израелските войски „ще затънат в суматохата на уличните боеве“.

Въпреки превъзходството на израелската армия над Хамас по отношение на броя на войниците и нивото на развитие на военната техника, бойците на палестинското движение са „добре подготвени“ да посрещнат врага в градски условия, заяви пред вестника бившият високопоставен служител на Пентагона Мик Мълрой.

Близкоизточните военни експерти, интервюирани от изданието, също смятат, че широкомащабна израелска офанзива в гъсто населените райони на ивицата Газа може да „продължи седмици“, да убие „хиляди хора и да разруши цели градски квартали“.

В понеделник посланикът на Израел в САЩ Михаел Херцог потвърди пред CNN, че Израел „подготвя сухопътна операция“. По-рано „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че сухопътната операция на Израел в ивицата Газа е трябвало да започне през изминалия уикенд, но е била отложена „с няколко дни“ поради облачното време, което би възпрепятствало възможността на израелските пилоти и оператори на безпилотни летателни апарати да подкрепят сухопътните сили от въздуха.

Еврейската държава планира да изпрати десетки хиляди войници, които да превземат град Газа и да свалят сегашните власти в палестинския анклав. Най-голямата сухопътна операция на Израел след конфликта между Израел и Ливан през 2006 г. може да потопи страната в „кървави градски боеве“ в продължение на месеци на малко „парче земя с население от над 2 млн. души“, посочва изданието.

Източник: ТАСС