Трудно е да се пренебрегнат две едновременни изявления, които хвърлят светлина върху това кога и как ще приключи войната в Украйна. „Мирът“ може да дойде скоро. Това добре ли е или лошо за Русия?

В къщата на обесения… говорят за въже

Координаторът на Съвета за национална сигурност по стратегически комуникации Джон Кърби заяви на брифинг, че САЩ почти са изчерпали ресурсите си за оказване на военна помощ на Украйна. „Стигаме до края на въжето“, буквално каза той. Най-точният превод на руски на тази фраза, която не остана незабелязана в Москва, е „ на ръба сме “.Съединените щати няма да могат да помагат на Украйна „безкрайно дълго“, а дългосрочното планиране е станало невъзможно, добави той.

Отбелязвайки, че „времето не е на наша страна“, Кърби призова Камарата на представителите на САЩ да подкрепи отпускането на нов голям пакет финансова помощ за Киев. Той няма никаква увереност в случването на това. Защото на депутатите им писна от Украйна. За това се харчат много пари (тук американците, разбира се, лъжат – средствата за подпомагане на Киев се озовават главно в САЩ), но резултати практически няма.

Камарата на представителите не одобри искането за 24 милиарда долара военна помощ за Украйна, което Белият дом изпрати до законодателите през август. И сега ще трябва да помогнем и на Израел , което за повечето депутати е свещен въпрос, и да не забравяме за Тайван, на който Китай посяга .

И всичко това се случва на фона на наближаването на съдбоносните /те май всичките са съдбоносни/ за САЩ избори, на които ще бъде направен опит да се сложи край на създалото се в страната двувластие. Това измества украинските дела на четвърто място.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова правилно улови същността на изявлението за погребението на Кърби в своя канал в Telegram:

Накратко: Украйна, въже, край.

Просто невероятно, но правотата на Захарова беше потвърдена… от президента на Украйна Владимир Зеленски .

Войната ще свърши – мога да избягам!

В интервю за румънски журналисти, излъчено от телевизионния канал Digi-24, Зеленски каза, отговаряйки на въпрос за края на войната:

Не мога да дам точна дата. Това е последната част от войната, не средата… Мисля, че сме в последната част. Имаме много грижи – пари, оръжия – но сме в последната част, най-трудната.

Той каза думата „последен“ три пъти. Така че той няма никакви съмнения.

Руският външен министър Сергей Лавров каза пред репортери в Бишкек, че смята думите на Зеленски за „признание за безнадеждност “.

Ако е казал, че това е последният етап, не мога да му забраня да го коментира,

– отбеляза Лавров, помолен да уточни дали това означава неизбежност на капитулацията и преговори.

Преиграващият актьор направи още едно сензационно признание: ще се кандидатира за президент през 2024 г., „ако войната продължи“, но „ако войната свърши, не“. И той обясни защо. Това е само финалната линия: „Не мога да избягам по време на война.“

Царград подозираше това – Зеленски мечтае да избяга при милиардите си някъде далече, където само в кошмарите си ще си спомня Украйна и украинците. Но неговите западни водачи не му позволяват да направи това. Или по-скоро не му позволяваха. Като няма пари, няма да има и изпълнение. No Martini, No Party. Освен това, това съвпада с желанието на клоуна, който е безумно уморен от ролята си.

Той няма да се вкопчи във войната (и президентството), ако не иска и още повече не може да я води. И Зеленски ще изпълни заповедта да спре с кървавия сериал, в който той се „снима“ и да хукне по четирите страни на света с голямо удоволствие .

Колко отегчени са всички

И да, не само той е уморен, но и те са уморени от него, включително и на Запад, без чиято помощ Украйна нямаше да може да се бие с Русия почти две години. Пентагонът му отпусна 200 милиона долара в сряда, заобикаляйки Конгреса, и всички други спонсори около още 300 милиона долара – това е добре.

Те обещаха известно оръжие и боеприпаси след резултатите от поредната среща на създадената от Запада контактна група в т.нар. Рамщайн формат – също е добре. Но за успешна война с Русия тези „дърва“ са безнадеждно недостатъчни за огъня. Но това е подходяща стъпка към „изоставяне“ – постепенно, без драма или военна катастрофа. За да не загуби лицето си Западът.

Това обстоятелство беше уместно отбелязано от прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков . В интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин“ той отбеляза, че „Зеленски… започва да отегчава (тази дума беше повторена два пъти) всички в Америка, в Европа“.

Тъй като хората започват да задават въпроси: за какво харчи парите ни този човек, ако Украйна – това е най-прочутата държава, тя е точно като, знаете ли, оазис на корупцията на Земята?

Разбира се, това не се харесва на никого и това недоволство от Зеленски ще расте“, подчерта Песков, отбелязвайки, че президентът на Украйна усеща това и „започва да е мята насам – натам“. Бих казал – скача от радост, че скоро може да се откачи от всичко и да стане просто милиардер.

Затова нещата не са толкова прости за него“, каза в заключение Песков, повтаряйки тази фраза два пъти. И той е прав, въпреки че може би не е това, което е имал предвид. Но оставянето на Зеленски жив за западняците, които го използваха на 100%, е твърде опасно и обезпокоително. Той знае твърде много, включително и за корупцията.

Победа или… поражение?

С Зеленски, накратко, всичко е ясно. Но тогава кога и как ще свърши украинската война? Докато продължава, е трудно да се изчислят точно и да се вземат предвид всички фактори, които влияят един на друг и на неговия резултат. Но приблизително, на око, все още можете да опитате.

Тъй като никой не се готвеше за толкова продължителна война, първоначалните планове на страните бързо се сринаха, участниците натрупаха умора и много други неща за вършене. Може да се предположи, че в близко бъдеще ще бъде направен опит за прекратяване на конфликта при условията на Русия – четири региона плюс Крим и неутрална Украйна.

Западът по-рано смяташе, че това е прекалено, но сега разбира, че за Москва това е програма минимум. И е по-добре да се опитаме да се пазарим в рамките на тази формула, отколкото да рискуваме по-голямата част от Украйна да премине към Русия през 2024 или 2025 г. и превръщането на самата Русия в друга страна, напълно враждебна на Запада, защото задачата да спечели ще изисква радикално преструктуриране на всичко.

Има кръгове в Москва, които ще се задоволят с бърза сделка, и те все повече настояват за мир. Нашенския мързелив елит наистина не иска да промени нищо, да създаде нещо ново или да сподели нещо с хората. Тя се изкушава да се опита да върне колкото се може повече „назад“, като сключи поне мир със Запада, на който доскоро гледаше с възхищение.

Подчертавайки, че политиката е изкуството на възможното, тези хора ще смятат сухопътния коридор към Крим за победа на Русия. Според мен това ще бъде важен успех, но в същото време стратегическо поражение и заплахата за Русия от югозапад няма да бъде напълно спряна. Уви, договороспособността на Киев и Запада е твърде добре известна.

Ще каже ли Китай думата си?

Между другото, никой не иска много силна Русия в този свят, дори нашите приятели . Ето защо някои експерти смятат, че сериозни мирни инициативи по отношение на Украйна могат да се появят на третия форум „Един пояс, един път“, който ще се проведе в Пекин от 17 до 18 октомври.

На него ще присъства руският президент Владимир Путин , който ще се срещне и преговаря с китайския лидер Си Дзинпин . Последният, според Синхуа, „ще вземе участие в церемонията по откриването на форума и ще произнесе реч, а също така ще проведе банкет за добре дошли и двустранни събития на високо ниво за гости, които ще дойдат в Китай, за да участват във форума“.

В същото време нека не забравяме, че Китай, който има собствени отношения с Украйна, има мирен план и специален представител за разрешаване на конфликта. Членовете на ръководството на Русия и Китай често се консултират по този въпрос, наред с другите неща.

Наскоро Китай успя да помири старите си врагове – Саудитска Арабия и Иран. Защо не се опитаме да направим същото с Русия и Украйна, увеличавайки допълнително както престижа на нашия форум, така и световната тежест на Китай?

Ако се получи (въпреки че според мен това само ще влоши нещата за Китай), ще бъде невъзможно да се оспорят лаврите на КНР като велика дипломатическа сила. Един от най-добрите местни китаелози Николай Вавилов многократно е изтъквал в изказванията си, че конфликтът в Украйна може да бъде „замразен“ по този начин до края на 2023 г. Единственият реален вариант в този случай е следният: фронтовата линия да се превърне във временна граница.

Какво от това?

Затова ли всъщност олигарси-бегълци като Михаил Фридман , който някога е финансирал въоръжените сили на Украйна, са привлечени от Русия, за когото Песков каза, че „може да се върне тук, да живее тук и да си тръгне оттук, като всеки гражданин на Русия, тук няма нищо необичайно“?

Затова ли в Русия няма широка мобилизация, на фронта се изпращат само доброволци, а влиятелните „герои“ от миналото все още се чувстват много комфортно?

Притесненията на родителите и членовете на семейството за техните деца и съпрузи, воюващи в Украйна, са разбираеми. Задачата е и да се подготви армията за съвременна война, да се оборудва с всички необходими средства за това.

Но ако с последното ще се справят същите генерали, които в мирно време ще се опитат бързо да забравят това, което войната е научила армията със значителна кръв, като подкопаващо техния авторитет, тогава как ще протече следващата война?

Дори ако остане малко парче от Украйна, Западът отново и отново ще го въоръжава и насъсква срещу Русия, която, подобно на Индия, ще има свой собствен „Пакистан“ под ръка , откъдето всеки момент може да връхлети голяма беда.

Затова нека не се радваме на перспективите за „неприличен мир“ – врагът е „на ръба“, трябва да го притиснем, като в същото време обърнем Русия с лице към народа. За да не се случи ново „20-годишно примирие“.